Wizz Air uskoro otvara bazu, prvi letovi 20. maja za Dortmund i Memmingen

6c664b930f14c5163ae12ca21f676f72

Wizz Air u narednim mjesecima planira uvesti 24 nove rute u zemljama bivše Jugoslavije, a ova aviokompanija najavila je otvaranje svoje baze aviokompanije u Sarajevu. 

– Možemo potvrditi da, kada je u pitanju otvaranje baze Wizz Aira, sve ide po planu. Kako smo zajednički i najavili, planiramo u maju otvoriti bazu na Aerodromu Sarajevo, a prvi letovi su planirani za 20. maj i to za Dortmund i Memmingen u Njemačkoj – kaže za Faktor Edita Sulejmanović, viša stručna saradnica Sistema za upravljanje sigurnošću informacija Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Kako ističe, otvaranje baze značit će mnogo ne samo za grad Sarajevo i Aerodrom Sarajevo, već je to velika stvar za kompletnu državu.

– Aviosektor koji je u uskoj vezi sa sektorom turizma je jedan od glavnih pokretača svake ekonomije. Ova grana industrije igra važnu ulogu u oporavku globalne ekonomije jer doprinosi povezivanju svijeta i generira radna mjesta, koja su, nažalost, usljed pandemije koronavirusa izgubljena.

Vjerujemo da će povećanje prometa i proširenje mreže letova polučiti značajne benefite ne samo po poslovanje Aerodroma Sarajevo, već će osiguravati i neophodne preduvjete za što brži oporavak i drugih sektora i to prije svega sektora turizma, kroz povećanje broja putnika/turista u našoj zemlji, kao i opstanak svih poslovnih subjekata čija djelatnost je u uskoj vezi sa turističkim i aviosektorom (hotelijerstvo, ugostiteljstvo, trgovine kao i mnogi drugi sektori) – potcrtava Sulejmanović.

Wizz Air je najavio i pokretanje devet novih ruta iz glavnog grada BiH u sedam zemalja.

– Ova kompanija iz Sarajeva uspostavit će letove na devet novih linija i to Brisel Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, London Luton, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Pariz Beauvais, sa ukupno više od 250.000 mjesta u prodaji na letovima iz Sarajeva u 2021. godini – otkriva viša stručna saradnica Sistema za upravljanje sigurnošću informacija Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

IZVORFaktor.ba
Prethodni članakUPFBiH traži hitnu kontrolu zakonitost isplate naknada uposlenicima javne uprave
Sljedeći članakU BiH se izrađuje najveća zastava Crne Gore ikad, i cijena je visoka