Screenshot 7 549


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Kineski Wuhan, epicentar pandemije, ponovo je otvorio noćne klubove što ukazuje na to da se noćni život u ovoj dijelu države vraća u punom jeku, gotovo sedam mjeseci nakon što je grad uspostavio strogi lockdown.

https://www.youtube.com/watch?v=Wdkn-TOTvwc

Na fotografijama koje kruže društvenim mrežama, zabilježeno je kako se u ovim klubovima mladi zabavljaju praveći velike gužve koje onemogućuju držanje distance, a također niko od njih nije nosio ni zaštitnu masku.

“Nakon što sam doživio prvi val pandemije u Wuhanu, a zatim i ovo oslobođenje, osjećam se kao da živim drugi život”, kazao je Zhang (29) koji je rođendan proslavio s prijateljima u prepunoj pivnici.
Osim u klubovima, veliki broj mladih je izašao i na ulice, družeći se, a Reuters piše da su “mladi partijaneri prihvatili ovu odluku i sada proživljavaju katarzu”.
Trenutni noćni život u Wuhanu je potpuno nezamisliv u ostatku svijeta gdje se brojne države odlučuju na stroge mjere i zatvaranje kako bi spriječile širenje dalje zaraze.

Oživljavanje noćnog života u Wuhanu zapravo pruža uvid u mogući izgled postpandemijskog života kojem se svi nadaju da će postati stvarnost u 2021. godini nakon što je pronađena vakcina protiv korone.

U Wuhanu nije prijavljen nijedan novi slučaj lokalne zaraze koronavirusom još od 10. maja. Imali su jedan od najstrožijih lockdownova na svijetu.


Grad od 11 miliona stanovnika bio je odsječen od ostatka Kine, a iznenadni lockdown započeo je 23. januara. Ceste su bile blokirane, vozovi, autobusi i avioni nisu mogli u grad. Gotovo 3.900 od 4.634 slučajeva smrti od korone zabilježeno je upravo u Wuhanu.

Studenti, muzičari, umjetnici i mladi radnici, najvažniji stubovi noćnog života Wuhana, ispričali su svoje priče o tome kako im je bilo mjesecima zatvorenima u kućama. Mnogi su se pripremali za vrijeme kada se grad bude ponovno otvorio. To vrijeme je došlo.
“Neka od nove muzike svakako će biti o pandemijskom vremenu”, kazao je Wang Xinghao, frontmen pop-rock grupe iz Wuhana, Mad Rat, koji je privukao preko stotinu ljudi na svom koncertu koji je održao u srijedu navečer.

Iako se noćni život vratio, vlasnici trgovina i restorana u Wuhanu kažu da će biti potrebno neko vrijeme da se vrate prihodima iz pretpandemijskog vremena. Tvrde da su gubici, stečeni tokom lockdowna, ogromni.

“Ovaj put želim cijeniti sve u životu jer nikad ne znate kada će završiti. Svaki sretan dan je važan”, naveo je Zhang.