Portal 072info

XV FESTIVAL BH DRAME ZENICA 2016 Osmi dan posvećen Branku Ćopiću

Petak, 13. maj u Bosanskom narodnom pozorištu Zenice je posvećen liku i djelu Branka Ćopića, a povodom obilježavanja stogodišnjice od rođenja ovog značajnog bosanskohercegovačkog pisca.

Prateći program XV Festivala bh. drame Zenica 2016. je posvećen Ćopiću, a počeo je prvog festivalskog dana, u petak, 06. maja, dokumentarnom izložbom ”Ispod zmajevih krila” Zlatana Delića.

Osmog festivalskog dana, na Maloj sceni ”Žarko Mijatović” u okviru pratećeg programa, u 19 sati je upriličeno javno slušanje radiodrama prema djelima Branka Ćopića, a promotor i urednik je bio Miralem Ovčina.

Isti dan, također u okviru pratećeg programa u 20 sati na Velikoj sceni je igrana predstava Marka Misirače ”Bašta sljezove boje”, u produkciji Knjaževačko-srpskog teatra ”Joakim Vujić” Kragujevac. Predstava na bajkovit i narativan način oživljava Ćopićevu ”Baštu sljezove boje”, te budi sjetu i osjećaje čežnje za djetinjim humorom i neukaljanošću.

Osim sadržaja posvećenog Ćopiću, u 22 sata na Maloj sceni ”Žarko Mijatović” je upriličen i pjesnički kabare Borisa Dežulovića i Predraga Lucića ”Melodije uglja i čelika”. Pozorišna publika je imala priliku tako uživati i u ”pjesničkoj” satiri i groteski.

U subotu, 14. maja se u Bosanskom narodnom pozorištu očekuje posljednja predstava u takmičarskom programu, predstava Olivera Frljića ”Kompleks Ristić”.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Podijelite članak