YouTube testira skrivanje broja dislike oznaka na videozapisima

YouTube eksperimentiše sa novim dizajnom platforme u kojem se neće prikazivati broj dislike oznaka ispod videa. Iako će broj ljudi koji su videozapise označili opcijom “ne sviđa mi se” biti sakriven za javnost, kreatori videa će ipak imati pristup ovim podacima.

Videoplatforma koja je u vlasnišvu Googlea godinama omogućava korisnicima da ocjenjuju videozapise koristeći opcije “sviđa mi se” (like) ili “ne sviđa mi se” (dislike).

Nedavno su iz rukovodstva odlučili da isprobaju neprikazivanje oznaka “ne sviđa mi se” zbog poruka kreatora koji tvrde da ova opcija služi kao sredstvo za “maltretiranje” pojedinih YouTube korisnika.

YouTube je u utorak objavio da je pokrenuo “mali eksperiment” kako bi testirao nekoliko novih vrsta dizajna koji ne pokazuju broj javnih “nesviđanja”. To je uslijedilo kao odgovor na povratne informacije o samoj dobrobiti korisnika i moguće organizovano i ciljano negativno označavanje određenih videozapisa.

“Ako ste dio ovog malog eksperimenta, možda ćete uočiti jedan od ovih dizajna u narednim sedmicama”, najavili su iz YouTubea na zvaničnom Twitter profilu.

Kreatori na YouTubeu će i dalje će moći vidjeti broj oznaka like i dislike u okviru nadzorne ploče platforme. Korisnici koji su uključeni u testiranje i dalje će moći “lajkati” ili “dislajkati” videozapise kako bi “podijelili povratne informacije s kreatorima” i pomogli u informisanju o preporukama koje vide na YouTubeu.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakSklopljena saradnja kompanije Kraš i Nelt Grupe
Sljedeći članakVico Zeljković: Zenica je dobro mjesto koje trebamo iskoristiti