Z kao Zelenski: Karikatura britanskog “The Timesa” i ruski proratni simbol

12
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Britanski “The Times” kreirao je zanimljivu karikaturu koja pokazuje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Zelensky) koji hrabro stoji pred tenkom kojim upravlja lider Rusije Vladimir Putin, a potom mu savija top formiraju slovo “Z”.

Dugo se špekulisalo šta označava slovo Z na ruskim borbenim vozilima. Kasnije je otkriveno da se na “Z” u Rusiji brzo gleda kao na uporni proratni simbol invazije predsjednika Putina na Ukrajinu. 

ČITAJ JOŠ:  Ukrajina je od SAD-a dobila modificirane HIMARS-e: Značajno im je smanjen domet

Političari su ga isticali, viđali smo ga na automobilima, kombijima i reklamama – kao na autobuskim stajalištima. To su čak koristili i Srbi na proruskim demonstracijama u Beogradu. Fotografije su naširoko dijeljene na društvenim mrežama.

Britanski The Times je napisao kako je Zelenski u obraćanju britanskom parlamentu prekjučer (utorak) prizvao Čurčila (Winston Churchill) i Šekspira (William Shakespeare) u obraćanju u Donjem domu, kada je pozvao poslanike da učine više da pomognu Ukrajini da se odbrani od ruske invazije.⁠

ČITAJ JOŠ:  Pogledajte kako turski dronovi Bayraktar TB2 u sekundi uništavaju ruske konvoje u Ukrajini

Borbu je uporedio sa borbom Britanije u Drugom svjetskom ratu, rekavši da njegova zemlja ne želi da “izgubi ono što imamo, baš kao što nekada niste željeli da izgubite svoju zemlju kada su nacisti počeli da se bore”.

⁠Govoreći putem video-linka iz Kijeva, Zelenski je obećao da će se boriti protiv ruskih snaga “u šumama, na poljima, na obalama i na ulicama”. ⁠ 

– Borit ćemo se do kraja. Na moru. U vazduhu. Nastavit ćemo da se borimo za našu zemlju po svaku cijenu – poručio je Zelenski.

ČITAJ JOŠ:  Zelenski: Svaki okupator treba znati da će se susresti sa bijesom Ukrajinaca
GODISNJICA
MARKETING