Portal 072info

Za 1.700 osuđenika u FBiH u 2015. dat ćemo 51,9 miliona KM!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Informacija prema kojoj jedan zatvorenik u Federaciji BiH porezne obveznike svaki dan košta od 80 do 100 KM trebala bi biti dovoljan razlog da buduća vlast u FBiH nešto u vezi s tim poduzme.

Visina kazni

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema stavci iz Nacrta federalnog budžeta za 2015. godinu za šest kaznenopopravnih zavoda lociranih u Bihaću, Tuzli, Zenici, Busovači, Sarajevu i Mostaru, porezni obveznici izdvojit će 51,9 miliona KM. To je dva miliona više nego u ovoj godini. Podatak je to koji govori i o tome da aktuelne strukture u izvršnoj vlasti ni za narednu godinu nisu planirale nikakve promjene u ovoj oblasti, budući da se za smještaj oko 1.700 osuđenika u FBiH na nivou godine izdvaja više od 50 miliona KM!

Stručnjak za krivično pravo i tranzicijsku pravdu i bivši savjetnik federalnog ministra pravde Goran Šimić kaže za “Avaz” da Federacija, zapravo, ima i previše mjesta u zatvorima u odnosu na ono što je potrebno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ako pogledamo statistiku visina kazni koje se izriču u FBiH, 85 posto izrečenih kazni bile su do jedne godine zatvora. To znači da mi, zapravo, nemamo toliki problem s osobama koje učine teška krivična djela pa budu osuđene, jer takvih ne bude više od nekoliko stotina. S druge strane, zatvore zatrpavamo osobama s malim zatvorskim kaznama koje dobiju po tri ili četiri mjeseca. Toga na Zapadu gotovo da nema – ističe Šimić.

Istraga Tužilaštva

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On napominje kako se ovo pitanje još s početkom mandata aktuelnog ministra pravde FBiH Zorana Mikulića (SDP) pokušalo riješiti na način kako se to radi i u zemljama EU, odnosno uvođenjem sistema elektronskog nadzora za osuđenike. Međutim, sve je preraslo u poznati skandal. Šimić upravo podsjeća kako je ovaj projekt, koji bi, inače, značio enormne uštede po Federaciju, okončan aferom i prije nego što je dobio šansu da se implementira.

Kao što je poznato, Tužilaštvo KS vodi istragu protiv Mikulića zbog kršenja zakona kod dodjele posla za nabavku elektronskih narukvica za osuđenike. Ilustracije radi, uvođenjem elektronskog nadzora, umjesto 100 KM, Federaciju bi jedan osuđenik dnevno koštao oko 30 maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zašto nema rada za opće dobro

– U FBiH se vrlo malo primjenjuje sistem uvjetnog otpusta, odnosno uvjetnih kazni i rada za opće dobro. Lično je mojom zaslugom došlo do uvođenja u Krivični zakon instituta koji se zove kućni zatvor s elektronskim nadzorom. Provedba te odredbe značila bi da sve osobe koje su osuđene do jedne godine ne idu u zatvor, već kazne izdržavaju u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, odnosno ograničeno kretanje. To je praksa u svim modernim državama – napominje Šimić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME