Portal 072info

Za 10 godina BiH izgubila oko 300 miliona maraka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog manjkavosti Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, BiH je za 10 godina, koliko je on u primjeni, izgubila oko 300 miliona maraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Procjene su da je bh. privreda oštećena za više od milijardu maraka. Značajan dio tog novca odnosi se na poreze koji naši prevoznici plaćaju u inostranstvu, dok BiH strane prevoznike ne oporezuje, niti im naplaćuje bilo kakvu naknadu za korištenje bh. puteva, javlja Federalna televizija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Bh. prevoznici podređeni su u odnosu na strane. Objašnjava Nikola Grbić, predsjdnik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a: «Prevoznik iz BiH koji uvozi u Mađarsku – na samoj granici dužan je da ode na jedan automat i tu tačno mora da ukuca sve i jedan grad kroz koji će proći i da se drži te maršrute».

Svaki pedalj korištenja puteva u većem dijelu Evrope mora se platiti.Kako to izgleda u praksi, na primjeru srednje skupe opcije – poput prevoza za Holandiju i nazad – pojašnjava autoprevoznik Jovo Cvijić. Tvrdi da će samo u jednom smjeru platiti 1.500 maraka putarine, a stranac u BiH možda neće ništa: «Strano vozilo kada dođe u BiH – bilo putničko, bilo teretno – ne plati ništa osim ako ga zadesi da ne zaobiđe ove dionice autoputa».

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

A pokušaja da se izmijeni sporni Pravilnik bilo je i ranije, no za to nije bilo podrške onih koji su sve trebali i usvojit – Upravnog odbora UIO-a BiH. U izradi je novi, ističe Ratko Kovačević, portparol UIO-a BiH:

«U taj novi prijedlog već smo uključili i obavezu da strani prevoznici plaćaju PDV kada ulaze u BiH, i to opet na identičan nacin – dakle, da osnovica bude upravo broj prijeđenih kilometara i broj putnika koje prevoze. Kada i novi zakon i pravilnik budu na snazi, očekujemo da će konačno bit ispunjeni i ovi uslovi».

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ova situacija koštala je i državu i privrednike. Milioni maraka su, između ostalog, mogli biti utrošeni na sanaciju i održavanje postojećih, ali i pravljenje novih puteva.

«To su sredstva kojima smo mogli finansirati 5.000 radnih mjesta. Dva puta je on veći od duga koji imaju entitetski fondovi zdravstvenog osiguranja i 4 puta veći od dugova oba fonda za PIO», navodi Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Bh. autoprevoznici ukazuju i na druge namete zbog kojih su u podređenom položaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako kaže Grbić, registracije jednog tegljača u BiH košta 1.950 maraka – registracija istog takvog kamiona u Sloveniji ili Srbiji je 150 eura.

Upravo zbog toga bh. autprevoznici traže uvođenje PDV-a, vinjete ili drugog oblika naknade stranim prevoznicima za korištenje naših puteva jer bi ubiranjem tog novca država, između ostalog, bila u mogućnosti i smanjiti cijenu registracije domaćim prevoznicima te ih konačno dovesti u ravopravan položaj na tržištu.

Federalna.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME