Za 10 godina na Marsu ćemo moći uzgajati povrće i voće

Podijelite vijest

607_20140421151725_news_2014_mart_mars1_29082013_shutter_528198645654987

Holandski istraživač Vajger Vamelink pretpostavlja da će za deset godina na Marsu moći da se uzgaja povrće i voće.

On je izvršio eksperiment, koji je trajao 50 dana, na tzv. kopiji Marsa, koja se nalazi u blizini havajskih vulkana. Tamo su stvoreni uslovi slični uslovima na Marsu.

Naučnik je otkrio da se 14 sorti biljaka koje je posadio “primilo” i počelo aktivno da raste, a neke su čak i procvjetale. Završna faza ovog eksperimenta bit će direktno na Marsu, gdje će, u budućnosti, otići ekspedicija.

Misiju na Mars najavili su i NASA i neke privatne kompanije, koje su već provele i audiciju za izbor putnika “u jednom pravcu”. Ideja je da astronauti u parovima odu na Mars i zauvijek tamo ostanu, gradeći kolonistička naselja. Sve to bi prenosile tv mreže na Zemlji u vidu “realityja”. Mnoge kompanije smatraju da bi takve emisije imale ogroman profit.

Međutim, naučnici upozoravaju da ljudi trenutno nemaju resurse za put na Mars i da bi to bila samoubilačka misija. Oni tvrde da putnici ne bi fizički izdržali višemjesečni put do Marsa, da im prijeti veliki broj oboljenja i da niko ne zna kako bi ta misija počela i kako bi se završila.

Vijesti.ba