Portal 072info

Za 4 godine otišlo 200.000 bh. građana, egzodus tek slijedi

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemačka će početkom iduće godine dobiti status useljeničke zemlje, nakon čega će na godišnje biti odobravano 400.000 ulaznih viza za radnike iz cijelog svijeta. Od 266.000 novouseljenih u Njemačku izvan zemalja EU-a tokom 2018., čak osam posto otpada na građane iz BiH, pokazala je analiza njemačkog Zavoda za statistiku. BiH se tako našla na trećem mjestu po broju useljenika u Njemačku, iza Indije i Kine, a njemački poslodavci ne kriju da su najzadovoljniji upravo našim radnicima. 

Službene brojke 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiH godišnje u prosjeku napusti najmanje 50.000 građana, a neviđeni kolaps na domaćem tržištu rada mogao bi se dogoditi za nepunu godinu kad će u Njemačkoj na snagu stupiti zakon koji će pojednostaviti i ubrzati procedure odlaska. Prema podacima Unije za održivi povratak, samo od početka ove godine Bosnu i Hercegovinu napustilo je oko 30.000 ljudi. BiH godišnje u prosjeku napusti najmanje 50.000 građana, a kolaps na domaćem tržištu rada mogao bi se dogoditi za nepunu godinu kad će u Njemačkoj na snagu stupiti zakon koji će značajno pojednostaviti i ubrzati odlaske, piše Večernji

Najviše bh. građana odlazi u zapadnu Njemačku. Slijede Slovenija, Slovačka, Češka, Mađarska, Švedska, a u posljednje vrijeme stanovnici BiH masovno idu i u Hrvatsku. Međutim, čak 80% onih koji su otišli u neku od ovih zemalja planira prvom prilikom prijeći u Njemačku. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Krajnji cilj Njemačka 

Analiza njemačkog veleposlanstva pokazuje da godišnje izdaju oko 20.000 viza – radnih i boravišnih, što znači da je u posljednje četiri godine iz BiH u ovu zemlju otišlo 80.000 građana. U ovom razdoblju je u Sloveniju, Slovačku, Češku, Hrvatsku, pa onda u Njemačku, otišlo još 80.000 ljudi. Treća kategorija, oko 50.000, su oni koji odu u procesu spajanja obitelji, što znači da je u protekle četiri godine BiH napustilo najmanje 200.000 građana. Oko 80% ispitanika, starosti do 35 g., kao razlog za odlazak navelo činjenicu da ne vide da će u BiH uskoro biti bolje. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 695
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME