ZA 48 SATI 800 PREKRŠAJA: Nastavlja se sankcionisanje pješaka i vozača na području ZDK

Policija saobracaj Zenica
Foto: Ilustracija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Kao što je javnost obaviještena, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sačinjen je „Operativni plan na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja sa posebnim akcentom na mirujući saobraćaj, kretanje pješaka i obaveze vozača prema pješacima“ koji se sprovodi u toku mjeseca aprila 2015. godine, na putevima na području Zeničko-dobosjkog kantona.

U toku trajanja preventivnog dijela postupanja po Planu, u prvoj polovici mjeseca, službenici svih policijskih stanica su građanima izdavali upozorenja u vidu promotivnih letaka, te ukazivali na važnost i obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, posebice onih koji se odnose na sigurnost pješaka u saobraćaju. Kako je u naznačenim aktivnostima naglasak stavljen na sigurnost pješaka, leci upozorenja su se djelili prvenstveno pješacima koji kolovoz prelaze na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima.

Nakon okončanja preventivne faze, policijski službenici će do kraja mjeseca, prema počiniocima prekršaja poduzimati represivne mjere. U ovoj fazi, svi učesnici u saobraćaju koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu parkiranja vozila i prelaska kolovoza na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i vozači koji ne poštuju svoje obaveze prema pješacima, bit će sankcionisani u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

U toku je represivna faza sprovođenja navedenog operativnog plana, te se nadamo da će naznačene aktivnosti rezultirati željenim efektima i da će učesnici u saobraćaju, naročito pješaci, ove aktivnosti shvatiti krajnje ozbiljno, uz uvažavanje i poštivanje svih saobraćajnih propisa, kako bi se u konačnici, našim zajedničkim aktivnostima i naporima unaprijedila bezbjednost odvijanja saobraćaja na području čitavog Kantona.

Kako otkriva izvor blizak portalu, za prvih 48 sati navodno je izdato blizu 800 prekršajnih naloga onima koji nisu poštovali propise.