Za bebu bar pola plate

BEBA

Osim što pričinjava neopisivo zadovoljstvo, uloga roditelja donosi i ogroman trošak, jer se za bebu u prvih šest mjeseci potroši između 2.000 i 3.000 maraka, ili oko pola bh. prosječne plate mjesečno.

Ovu računicu iznose dvije majke iz Banjaluke, koje kažu da hrana, odjeća, obuća, higijenske potrepštine i ostala oprema za novorođenčad i te kako “pustoše” novčanike.

“Krevetac košta između 150 i 400 maraka, i uz to je potrebno kupiti i posteljinu, čija je cijena između 50 i 110 KM, kao i dušek, za koji valja potrošiti oko 100 maraka. Zatim, za kolica treba izdvojiti od 200 do 900 KM, što zavisi od kvaliteta, dok auto-sjedalica košta 50 do 120 KM. Za prvu ruku treba kupiti i odjeću, peškiriće, obuću, i za to potrošiti do 300 KM”, priča nam Bojana V.

Ova mlada majka ističe da žene koje moraju da kupuju adaptirano mlijeko svake sedmice imaju dodatni trošak “težak” oko 30 maraka.

“Ma, sve je skupo! Flašice za hranjenje i dude platila sam oko 50 maraka, a vjerovali ili ne, samo za kozmetiku je mjesečno potrebno oko 20 KM, koliko koštaju kupka, krema, puder i slično. Kada za kupanje bebe košta oko 20 KM, a jednokratne pelene su isto skupe i mjesečno muž i ja izdvajamo između 30 i 60 maraka”, priča nam Bojana.

Ova majka dodaje da je za svaki odlazak ljekaru, te kupovinu lijekova, trošila od 40 do 50 maraka.

“O paprenim cijenama opreme za bebe svjedoči i podatak da četkica za bebe koje imaju prve zubiće košta oko 17 KM! Isto tako glodalica košta oko 10 maraka”, ističe ona.

Jelena P., koja ima sina od nekoliko mjeseci, priča da beba donosi neopisivu sreću, ali pritom i te kako košta.

“Krevetac, najjeftiniji, košta 100 maraka, madrac sam platila 50 KM, dok posteljina košta 80 do 100 KM. Dvije dekice, tanja i deblja, zavisi kad je beba rođena, koštaju 30 maraka”, prisjeća se Jelena.

Ona dodaje da najjeftinija kolica koštaju 120 maraka, dok su ona s nosiljkom i ležaljkom za auto 300 KM ili više.

“Kozmetika za bebu, kao što su kreme, kupke, sapuni, šamponi, vlažne maramice, četka za kosu, štapići za uši, makazice za nokte, košta bar 50 maraka, a kućna apoteka, poput kapi i čajeva i slično, ‘staje’ 100 maraka”, priča Jelena.

Koliko je teško podmiriti sve ove troškove, najbolje znaju roditelji u čijem je naručju odrastalo više mališana.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja “4+” Banjaluka, priča nam da je više od 75 odsto njihovih porodica nezaposleno, tako da nemaju nikakvih primanja, izuzev dječjeg dodatka.

“Kada i imate platu teško se snabdjeti pelenama, kolicima i ostalom opremom za bebe, a možete misliti kako je kad nemate primanja”, ističe Radovanović.

Inače, u skladu sa Zakonom o dječjoj zaštiti, Vlada RS je odobrila majkama s prebivalištem u RS jednokratnu novčanu naknada za svako četvrto rođeno dijete od 450 KM, dok je za svako trećerođeno dijete naknada “teška” 600 KM.

Podsjećanja radi, kako smo ranije pisali, oprema za bebe u BiH je i do tri puta skuplja nego u Evropi.

Ipak, svi ovi troškovi se, kako tvrde roditelji, zaborave kada se beba nasmije i zbog toga mladi bračni parovi ne bi smjeli razmišljati o odlaganju najbitnije životne uloge, pogotovo ako se u obzir uzme da bijela kuga već godinama vlada u BiH.

Nezavisne novine