Portal 072info

Za četiri mjeseca biciklom prošao 8.500 kilometara kroz osam država

Nemanja Lendić, budući profesor historije iz Bosanske Gradiške, u svojoj nastavničkoj karijeri imat će itekako šta da priča učenicima. Nakon biciklističkog osvajanja Atine i Rima, Nemanja se početkom juna ove godine uputio na biciklistički maraton, koji je već sada duži od 8.500 kilometara.

Trenutno se nalazi u okolici Kijeva, a prije Ukrajine, biciklom je od Bosanske Gradiške, odakle je krenuo 1. juna, prošao našu zemlju, potom Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Tursku, Gruziju i Rusiju.

Teško do viza

– Najveći izazov na ovom putovanju bio mi je proći kroz kavkaski kalifat. Čak sam noćio kod bivšeg čečenskog borca – kaže Lendić.

Nemanja je prvobitno krenuo na put dug 20.000 kilometara, do Tokija, ali su ga birokratske zavrzlame s vizama i nedostatak sredstava primorali da promijeni smjer i da preko Ukrajine krene ka centralnoj Evropi.

Nemanja u Groznom: Brojni izazovi

– Kada sam imao novca, bilo je teško doći do viza, a bez novca, to je skoro nemoguća misija. Pomoć je izostala i iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Kada sam im predao zahtjev za ovaj projekt i tražio pomoć u osiguravanju viza, kontaktirao sam sa tri osobe koje su prebacivale odgovornost jedni na druge i to je trajalo danima – ogorčen je Nemanja.

Povratak kući

Očekuje da će se u rodnu Bosansku Gradišku vratiti krajem novembra, a tek će onda sve utiske sabrati u pisano štivo. Kaže da ga je svijet iznenadio svojom ljepotom, naročito toplinom ljudi.

– Svijet je, zaista, sjajno mjesto. To posebno vrijedi za Tursku i Rusiju, gdje su ljudi srdačni, dobronamjerni i uvijek rado pomognu – govori najveći bh. avanturista, koji će do povratka kući na svom biciklu ostvariti nevjerovatnih 12.000 kilometara.

U Turskoj se susreo sa prijateljima

Želi posjetiti Černobil

Ovaj apsolvent Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci tokom svog putovanja pravi snimke i sklapa zanimljive priče o ljudima, gradovima i mjestima kroz koja prođe.

Trenutno čeka dozvolu iz Kijeva da uđe u Černobil i snimi film o ovom gradu duhova, nekadašnjem poprištu velikog nuklearnog incidenta.

Ugoste ga prijatelji

Nemanja na biciklu nosi mnoštvo opreme, od šatora, gorionika i pribora za kuhanje, do rezervnih dijelova, garderobe i drugih potrepština.

Popravljao je kvarove u Turskoj i drugim zemljama, a bilo je dana kada nije ni rasklapao šator za spavanje.

– U mnogim gradovima u Rumuniji, Turskoj, Gruziji i Rusiji spavao sam kod prijatelja, zaljubljenika u biciklizam. Nevjerovatno je da me je prilikom ulaska u Gruziju dočekao moj prijatelj iz rodnog grada, inače preduzetnik, koji tamo trenutno izvodi radove – rekao je Lendić.

Bicikl sa mnoštvom opreme

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box