Za dom Joe pred sudom, u ponedjeljak presuda hoće li na SP ili u penziju

Podijelite vijest

U 14 sati na Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausanni počelo je iznošenje argumenata i sučeljavanje svjedoka u procesu Josipa Šimunića protiv odluke FIFA-ine Disciplinske komisije koja ga je suspendirala na 10 utakmica zbog povika “Za dom” na Maksimiru nakon utakmice Hrvatske i Islanda. Tu kaznu Šimuniću je potvrdila i Komisija za žalbe Fife, pa je njegov advokatski tim slučaj uputio CAS-u čija će tri suca danas započeti sa ispitivanjem svjedoka obiju strana

Šimunića zastupa advokat Davor Prtenjača, brani ga argumentom kako njegovo izvikivanje, kojeg je FIFA proglasila ustaškim, nije bilo zamišljeno kao uvreda.

FIFA je nakon toga Šimunića zbog širenja mržnje i diskriminacije kaznila s 10 utakmica neigranja, a veteranski branič žalbom i angažmanom uglednog advokata želi pred najvišom instancom izboriti poništenje presude kako bi ipak zaigrao na SP-u i tako, a ne drastičnom kaznom okončao međunarodnu karijeru.
 
Prtenjača pred sudom pokušava dokazati da pozdrav nije fašistički, nego drevni hrvatski domoljubni. Hrvatski advokat iz Njemačke u javnosti je istupao prilično optimistično, najavljujući kako će FIFA odustati od optužbe za veličanje fašizma, ali da će ostati kod one za širenje mržnje. Uvjeren je i da će Sud dozvoliti Šimuniću nastup u Brazilu, a svoj optimizam temelji na činjenici da je CAS, u nastojanjima da ne oštete sportiste, u nekoliko slučajeva dopustio nastupe dok se ne provede cijeli postupak.
 
Suđenje će trajati do večeras, a presuda Šimuniću bit će objavljena u ponedjeljak 12. maja, samo dva dana prije nego što Niko Kovač objavljuje popis igrača za SP.
“Najviše razloga za optimizam vidim u činjenici da će tri CAS-ova suca donijeti odluku na temelju činjenica i pravnih argumenata bez uplitanja politike koju će Fifa sigurno ponovno pokušati uvesti u raspravu. FIFA je moćna organizacija i za nju će biti teško ako netko koga je ona drastično kaznila ipak nastupiti na SP-u u Brazilu, ali morat će poštivati odluku kakvu donese CAS”, rekao je nedavno Prtenjača.
 
Čelnici Hrvatskog nogometnog saveza Šimunića su pružili podršku u njegovoj borbi. Na današnjoj press konferenciji izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović nije želio komentirati slučaj.
Index.hr