Portal 072info

Za dužničko ropstvo nisu krivi Sejdić i Finci, krivi su domaći kočničari

SINISA KAJMAKOVIĆ
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

SINISA KAJMAKOVIĆ

SINISA KAJMAKOVIĆ

SARAJEVO – „Financijska oluja koja prijeti definitivnom pustošenju financijskih tokova Bosne i Hercegovine i njenih građana službeno je najavljena od strane glasnogovornika EU Delegacije Andy McGuffie, povodom zasjedanja službenika Moneyval-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

McGuffie ističe kako BiH nema efikasan sistem za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma. Ovakve izjave proistekle su iz katastrofalnog odnosa i nerada lidera vladajućih stranaka na nivou BiH i njihove bespoštedne borbe da BiH građane i dalje guraju u ponor i neizvjesnot” – izjavio je Siniša Kajmaković, član Boljitkovog Predsjedništva.

Inače, Moneyval je Odbor stručnjaka Vijeća Europe koje se bavi pitanjima za donošenje mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma.

„Bosni i Hercegovini i njenim građanima se svakodnevno iz ozbiljnih međunarodnih institucija poručuje da u pitanje dolazi i ispunjavanje obaveza države prema Moneyvalu i MMF-u, najavljuju se sankcije, a neke su i sasvim izvjesne. Neodgovorni lideri i njihovi poslušnici to očigledno ignoriraju ali smo uvjereni da građani BiH sve te poruke vrlo dobro razumiju i u desetom mjesecu ove godine, na osnovu takvih poruka, donijeti će odluke, kazniti će te i takve lidere i njihove poslušnike”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zar nije alarmantno aktualno stanje u BiH, a pogotovo crne najave da bi BiH mogla da se nađe pod značajnim financijskim pritiskom, da bankama i drugim financijskim institucijama u BiH svakodnevno prijeti kolaps, da prijeti suočavanje s teškoćama pri transferu novca diljem svijeta, što u osnovi predstavlja prijetnju za očuvanje postojećih radnih mjesta, a samim tim i očuvanje suvereniteta države BiH kao zemlje svih njenih građana bez obzira na vjeru, spol, socijalno stanje ili neku drugu raznolikost”.

“Već sada je evidentno ozbiljno kašnjenje u većini novčanih transakcija prema građanima ove zemlje. Dužničko ropstvo sve više je izvjesno, a pogubni efekti neiskorištavanja grant sredstava od strane EU, sve su više vidljivi. Fondovi koji su nam bili ili su nam na raspolaganju uveliko su neizvjesni a neki su i otkazani. Nemar lidera, odnosno, neprovedba presude u predmetu Sejdić-Finci najčešći je izgovor i opravdan razlog međunarodnih službenika”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Investiranje u BiH postaje nezamisliv pojam jer potencijalni investitori uveliko traže druge destinacije za investiranje i jasno poručuju građanima BiH da ‘Na narednim izborima izaberite one koji imaju programe za oporavak i stvaranje novih radnih mjesta.’ Boljitak je predlagao izmjene fiskalne politike, zaštitu domaće proizvodnje, pojeftinjenje administracije i ukidanje skupih i suvišnih pozicija, mjere za rasterećenje rada i oporezivanje luksuza. To ćemo i dalje raditi” – dodao je Kajmaković.

dnevno.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME