Za Hrvatsku su stabilnosti i sigurnost BiH od najvećeg značaja

s 141

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska nastaviti sa podrškom našoj zemlji kao “susjednoj i prijateljskoj državi”.

– Dejtonsko-pariški sporazum nije samo mirovni sporazum koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini već je i ustavno-pravni dokument. On je, među ostalim, i Ustav BiH. Promjena ustava svake države prije svega je stvar njezinih građana i političkih stranaka. Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost BiH od najvećeg su značaja – kazao je Plenković u intervjuu za “Globus”.

Nastavit ćemo se zalagati za ostvarivanje jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, dodao je, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH.

– Hrvatska snažno podupire evropski put BiH i aktivno će joj pomagati na tom putu. Da bi u tome uspjela, ona mora ostvariti niz reformi i povećati učinkovitost svoje državne uprave i države u cjelini. Osobno sam tome i bio posvećen dio svoje profesionalne i političke karijere, još iz vremena kada sam u Europskom parlamentu zajedno s kolegama pomogao da se stvore preduvjeti za podnošenje zahtjeva BiH za članstvo u EU u vrijeme Junckerove Komisije i nizozemskog predsjedanja Vijećem EU 2016., a tada je predsjedavajući Predsjedništva BiH bio Dragan Čović  izjavio je Plenković.

Za vrijeme predsjedanja Hrvatska je podršku BiH pokazala i organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u maju 2020., kojim je u žarište stavljen proces proširenja EU te evropska perspektiva jugoistoka Europe, dodao je.

– Godišnjica Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma prilika je za sve aktere u BiH da u novim okolnostima promisle o idućim koracima koji će garantovati provedbu reformi, ubrzanje europskog puta i stvaranje preduvjeta za bolji život u zemlji u kojoj sva tri konstitutivna naroda i građani trebaju biti ravnopravni – kazao je Plenković.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE