Portal 072info

Za isplatu februarskih penzija nedostaje pet miliona KM

Zbog deficita od 100 miliona maraka i nedovoljnog priliva sredstava, Federalni zavod PIO/MIO posljednjih mjeseci ima velikih problema kako osigurati novac za isplatu redovnih penzija. Pitanje je hoće li i ubuduće, kao što je to slučaj ovog mjeseca, penzije umjesto 6. biti isplaćivane čak 15.

Iz “BH Pošta” jučer je saopćeno da za isplatu preostalih penzija u FBiH nedostaje 20 posto sredstava. Prema našim saznanjima, novac nije dobilo čak 10.000 penzionera!

– Čim Federalni zavod PIO/MIO uplati sredstva, “BH Pošta” će početi s isplatom korisnicima – kazali su iz ovog preduzeća.

Da u Fondu PIO/MIO nedostaje sredstava, potvrdio nam je Tomislav Kvesić, portparol ovog zavoda. Ali on tvrdi da je u pitanju deset posto, odnosno oko pet miliona KM.

Pojasnio je da se dio sredstava za penzije svakog mjeseca uzima iz tekućih priliva, zbog čega je i sama dinamika isplate uvjetovana iznosom sredstava koja pristižu u Zavod.

Problemi s isplatom nastali su jer je federalna vlast, koju su činili SDA – SDP, obećala ono što nije mogla ispuniti i time napravila još veći depozit u Zavodu.

90 miliona KM godišnje nedostaje Zavodu zbog povećanja od pet posto

7,5 miliona KM mjesečno  

22,5 miliona KM povećani troškovi zbog većeg broja korisnika

100 miliona KM premašuje trenutni deficit

Avaz

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box