Za isplatu februarskih penzija nedostaje pet miliona KM

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Zbog deficita od 100 miliona maraka i nedovoljnog priliva sredstava, Federalni zavod PIO/MIO posljednjih mjeseci ima velikih problema kako osigurati novac za isplatu redovnih penzija. Pitanje je hoće li i ubuduće, kao što je to slučaj ovog mjeseca, penzije umjesto 6. biti isplaćivane čak 15.

Iz “BH Pošta” jučer je saopćeno da za isplatu preostalih penzija u FBiH nedostaje 20 posto sredstava. Prema našim saznanjima, novac nije dobilo čak 10.000 penzionera!

– Čim Federalni zavod PIO/MIO uplati sredstva, “BH Pošta” će početi s isplatom korisnicima – kazali su iz ovog preduzeća.

Da u Fondu PIO/MIO nedostaje sredstava, potvrdio nam je Tomislav Kvesić, portparol ovog zavoda. Ali on tvrdi da je u pitanju deset posto, odnosno oko pet miliona KM.

Pojasnio je da se dio sredstava za penzije svakog mjeseca uzima iz tekućih priliva, zbog čega je i sama dinamika isplate uvjetovana iznosom sredstava koja pristižu u Zavod.

Problemi s isplatom nastali su jer je federalna vlast, koju su činili SDA – SDP, obećala ono što nije mogla ispuniti i time napravila još veći depozit u Zavodu.

90 miliona KM godišnje nedostaje Zavodu zbog povećanja od pet posto

7,5 miliona KM mjesečno  

22,5 miliona KM povećani troškovi zbog većeg broja korisnika

100 miliona KM premašuje trenutni deficit

Avaz