Za jednosmjernu kartu do Marsa apliciralo 100.000 ljudi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

607_20130813163019_mars

'Mars One' želi poslati stanovnike Zemlje da postanu stanovnici Crvene planete do 2022. i osvoje ovu Planetu. Četvero će biti izabrano od ukupno 100.000 koje je apliciralo. Da li ce aplikanti ove egzibicije, koja doseže trošak iznosa 6 biliona dolara, preživjeti putovanje?

Obamina administracija radi na tome da četvero obučenih i kvalitetnih kandidata budu poslani do 2030. godine na jednosmjerno putovanje do Marsa, ali 'Mars One' je dosta ambiciozniji , te želi bar četvero poslati  da koloniziraju susjede. Troškovi aplikacije variraju od 5 do 78 dolara, zavisno od zemlje iz koje aplicirate.

Prema posljednjim informacija, najviše prijavljenih je iz SAD-a (17.324), Kine (10.241), Velike Britanije (3.581), Rusije, Mexica, Brazila, Kanade, Kolumbije, Argentine i Indije.

Sjedinjene Američke Države više nego ikad su odlučne u tome da pošalju prvu ljudsku posadu na Mars do 2033. godine, a cio istraživački program NASA-e usmjeren je ka tom cilju.

Za bespovratni put na Mars traže se različiti tipovi ljudi, ne morate imati iskustva u letenju ili kao astronaut, ali morate biti punoljetni i psiho-fizički spremni na sve. Nakon glavne selekcije, četvero izabranih će proći obuku u trajanju od sedam godina. Kandidati moraju govoriti jedan od 11 najčešće korištenih jezika – engleski, španski, portugalski, francuski, njemački, ruski, arapski, mandarinski kineski, korejski, indonezijski ili japanski. Engleski je službeni jezik projekta.

Život na Marsu zasigurno neće biti kao na Zemlji. To je hladan planet, bez vode, i uvjeta za život, ali možda vi želite biti dio historije i postati Marsovac.

federalna.ba/LAT