Za koga su u najčuvanijem zatvoru u BiH nabavljene pelene?

2 25
Podijelite vijest

Nemamo mesa u obrocima, jedemo samo suhu hranu, skupe su čokolade u kantini. Ovo je, između ostalog, navedeno u pismu koje su prije nekoliko mjeseci državnom ministru pravde BiH Josipu Grubeši uputili osuđenici i pritvorenici novog državnog zatvora u Vojkovićima.

Lijepa Zenica

Žalba je stigla i do ombudsmana za ljudska prava.

– Lijepa naša Zenica, tamo smo imali šta smo htjeli – naveli su u žalbi ministru Grubeši.

Ali, bez obzira na navode zatvorenika koji u Vojkovićima služe kazne za najteža krivična djela, od ubistava i terorizma, do ratnog zločina, javne nabavke otkrivaju da država ne štedi na potrepštinama za novoformiranu instituciju.

Izvještaj pokazuje da je za nabavku roba i usluga za manje od dvije godine potrošen skoro 1,1 milion KM. Svaku nabavku za državni zatvor plaćaju porezni obveznici.

Zavod kupuje razne artikle, od voća do mlijeka
Zavod kupuje razne artikle, od voća do mlijeka Foto: Avaz

No, krenimo redom. Državni zatvor potpisao je 19. aprila ugovor o nabavci mesa vrijedan 170.000 KM. Nekoliko mjeseci ranije kupljeni su meso i mesni proizvodi za 79.341 KM. Za konzervirano svinjsko meso dato je 5.814 KM, a za pileće i juneće 5.997 KM.

Država je čak za antigen testove za COVID-19 platila 6.000 KM. No, tu nije kraj. Javne nabavke otkrivaju da su knjige za zatvor državni budžet koštale 4.899 KM, a kupljene su i određene količine mlijeka, čokoladnog mlijeka i jogurta za 5.992 marke. Za lijekove je izdvojeno 5.927 KM. Kupljeno je i voće i povrće u vrijednosti od 40.000 KM.

Sportska oprema

Zanimljivo je da je Uprava za nabavku opreme za sport i rekreaciju dala 334 KM, a za bezalkoholna pića 5.990 KM. Čak su nabavljena i stakla za naočale, za koja je dato 30 KM, kao i štake, koje su porezne obveznike koštale 180 KM. Kupovani su i ostala hrana, kuhala za vodu, pa čak i pelene za odrasle osobe. 

Ko su stanovnici ’Bh. Alkatraza’

U državni zatvor, kako smo nedavno i objavili, prebačeni su Zijad Turković, Đorđe Ždrale, Veselin Vlahović Batko, Husein Bosnić, Haris Čaušević Oks, Mevlid Jašarević, Milenko Lakić… Njih je Sud BiH osudio na višegodišnje zatvorske kazne.


Podijelite vijest