Za one koji ne mogu da govore – novi film Jasmile Žbanić

Za one koji ne mogu da govore – novi film Jasmile Žbanić

Zaonekojinemogudagovore

Film “Za one koji ne mogu da govore” rediteljice i koproducentice Jasmile Žbanić prikazan je jučer premijerno na pres-projekciji u sarajevskom kinu Cinema City.

Glavnu ulogu u ovom filmu ostvarila je Kym Vercoe, uz Borisa Isakovića, Simona McBurneya, Branka Cvejića, Leona Lučeva, Jasnu Đurićić, Pamelu Rabe, Damira Kusturu, Sašu Oručevića i Suvada Veletanlića.

“Za one koji ne mogu da govore” inspiriran je stvarnom potresnom pričom australske umjetnice Kym Vercoe koja dolazi u Višegrad u potrazi za čuvenim mostom o kojem je čitala u knjizi “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, ne znajući šta se u ovom gradu dešavalo tokom rata.

Govoreći o iskustvu rada na ovom ostvarenju, Kym Vercoe je na konferenciji za medije upriličenoj nakon pres-projekcije istaknula da je nakon posjete Višegradu i Vilinoj vlasi po povratku u Australiju našla podatak o dešavanjima u ratu u ovom području, gdje su koncentracioni logori funkcionirali sasvim normalno.

“Što sam više istraživala ostajala sam šokirana brutalnošću zločina koji su se tamo desili tokom rata u BiH. Iako sam nastavila svoj život, stalno sam razmišljala o tome. Inspirisana svim tim, uradila sam zatim predstavu “Sedam kilometara sjeveroistočno” s kojom sam došla na MESS 2011. godine”, kazala je ona.

Navodi da ju je potom kontaktirala Jasmila Žbanić koja je željela predstavu pretvoriti u film. Ocjenjuje pomalo čudnim igrati samu sebe, te da je film toliko blizak njenom iskustvu, ali u isto vrijeme je i zadržao određenu distancu.

“Mislim da je bez priznavanja prošlosti potpuno onemogućeno pojedinim ljudima da idu naprijed”, smatra Vercoe.

Jasmila Žbanić naglašava da je željela ovu priču ispričati i samoj sebi i drugima. Željela je, dodaje ona, vidjeti šta je to njena zemlja danas i kakva su to osjećanja ljudi koji ovdje žive.

“Mislim da je konačno vrijeme da shvatimo šta se to i kako desilo u BiH, te da možemo to konačno izbaciti iz organizma”, kazala je ona.

Glumica Jasna Đurićić podvlači da je jako ponosna što je dio ovog tima. Ističe da joj je toliko čudno i neobično da čitav svijet zastane i osvrne se na nešto što je Kym učinila.

“To su tako usamljeni ‘ispadi’. Ta bezosjećanost i bahatost koja je zavladala u svijetu je nevjerovatna, zato ovo i jeste podvig. Jasmila se često bavi pitanjem žene na ovoj planeti koja obično ostaje negdje iza”, smatra ona.

Branko Cvejić navodi da je već znao za mnoga dešavanja u BiH, ali da ih je na određeni način potisnuo. Zato smatra važnim da svako od nas pomogne da se takve stvari ne zaborave.

federalna.ba/Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE