Za komesara MUP-a ZDK prijavio se dokazani stručnjak, doktor nauka, završenik FBI akademije

Nermin Šehović dokazani i referentni policajac

2A313CC0 2654 441E B454 343EA51FBA8E

U subotu, 31. jula, raspisan je konkurs za novog komesara MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), o čemu je 072info već pisao

Podsjetimo, prethodno je bivšem komesaru Semiru Šutu Skupština ZDK oduzela čin i prije isteka mandata, poslala ga u penziju zbog navršenih 40 godina staža, iako su bile zakonske mogućnost da dobvši svoj mandat u maju naredne godine. 

Trenutno funkciju policijskog komesara, prema Zakonu o unutrašnjim poslovima do raspisivanja i okončanja konkursne procedure, obavlja jedan od prijavljenih kandidata i načelnik Sektora uniformisane policije Adis Imamović.

Konkurs je okončan prekjučer, a prijavilo se pet kandidata. Pored Imamovića, svoje prijave su predali i aktuelni šef odsjeka za privredni kriminal i korupciju Rusmir Šišić, Admir Gazić, aktuelni načelnik PU Zenica i Vahidin Topalović, komandir PU Kakanj.

Posljednjeg dana konkursa prijavio se i Nermin Šehović, doktor pravnih nauka i ekspert za oblast krivičnog prava, federalni inspektor i aktuelni šef Detašmana Zenica.

Kako saznajemo iz diplomatskih izvora, Šehović se na konkurs prijavio na njihovo insistiranje, prije svega američke ambasade i OHR-a. Podsjećamo, ovaj Kanton se nalazi na crnoj listi zbog stranačkih korumpiranih zvaničnika koji su unaprijed izabrali svoje favorite kako bi i dalje učestvovali u koruptivnim radnjama i u potpunosti preuzeli policijsku kontrolu čime bi građane stavili u potpunu izolaciju. To znači blokadu međunarodnih investicija i pomoći.

Poznato je da će sedmočlani Nezavisni odbor Zeničko-dobojskog kantona, koji je i objavio konkurs za imenovanje policijskog komesara kantonalnog MUP-a, izabrati komesara. Iako je sve bilo ugovoreno da novi komesar bude Šišić, o čemu je brujao i sam MUP ZDK, prijavom Šehovića, dokazanog stručnjaka, pomršeni su računi i planovi.

Ukoliko se Nezavisni odbor Zeničko-dobojskog kantona bude vodio najstručnijim kandidatom, onda nema sumnje da će novi komesar, kao najkompetentniji, biti Šehović.

Stav Američke vlade koji podržavaju i OSCE i OHR je da ovdje politika ne smije biti umiješana. Saznajemo i to da Šehovića kao profesionalca, posebno favorizira savjetnik Ureda za borbu protiv korupcije Erik Larson

Naime, Šehović je dokazani i referentni policajac koji nikada nije bio u političkim strukturama. U svojoj karijeri išao je korak po korak od najuspješnijeg učenika policijske škole, završenog Pravnog fakulteta u Sarajevu na kome je potom magistrirao, specijalizirao i doktorirao. 

U praksi  je obavljao poslove policajca istražitelja, šefa Odsjeka za krvne delikta, istražitelja za organizirani kriminal, te profesora Policijske akademije. Na listi je eksperata OSCE iz oblasti krivičnog prava, a bio je predstavnik policijskih službenika FBIH u radnim tijelima VSTV- a. Završio je i FBI akademiju SAD-a.