Portal 072info

ZA NEKOLIKO BH. GRADOVA: Meteoalarm za sutra izdao narandžasto upozorenje

Za nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini Meteoalarm za sutra je izdao narandžasto upozorenje, što znači da se očekuju lokalno jači i učestaliji grmljavinski procesi, a tu su područje Foče, Prijedora i Višegrada.

Narandžasti meteoalarm upozorava da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Prema izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, U Bosni i Hercegovini sutra će prevladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Izraženiji grmljavinski pljuskovi, kako se navodi, praćeni obilnijim padavinama, jakim udarima vjetra, lokalno i gradom, mogući su u sjevernim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Meteoalarm je za danas izdao žuto upozorenje za područje BiH,a građani su pozvani na oprez zbog mogućih poplava.

To se i desilo i više bosanskohercegovačkih gradova u proteklim satima suočeno je sa nevremenom i obilnim padavinama koje su izazvale poplave, odrone i prekide u odvijanju saobraćaja.Veće probleme kiša je izazvala u Zenici, Tuzli, Srebreniku, Banovićima, Kladnju, Banjoj Luci, Mostaru i još nekim gradovima.

Zbog većeg odrona zemlje na kolovoz, potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta M-17 Žepče-Zenica, u mjestu Papratnica. Također, zbog većeg odrona, jednom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila, saobraća se na dionici regionalnog puta R-413 Turbe-Banja Luka (na lokalitetu Ugra).

(Fena)

Podijelite članak