4 9
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 11, 2022 @ 17:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Regulatorno tijelo EU za lijekove u ponedjeljak je objavilo da bi “u roku od nekoliko sedmica” moglo donijeti odluku o tomu hoće li odobriti upotrebu “Pfizerove” tablete protiv Covida-19, Paxlovid, nakon što je američki proizvođač lijekova podnio zahtjev za odobrenje, javlja Hina.

Odobrenje je zatraženo za liječenje blagog do umjerenog oblika bolesti Covid-19 u pacijenata u dobi od 12 godina i starijih, koji teže najmanje 40 kilograma i prijeti im velika opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja, objavila je Evropska agencija za lijekove (EMA).

Vakcine su i dalje ključno sredstvo u borbi protiv pandemije, no regulatorna tijela terapiju lijekovima smatraju novim alatom u borbi protiv omikrona, varijante koronavirusa koja se iznimno brzo širi, a dosad je otkrivena u više od 128 zemalja svijeta.

EMA je već evaulirala dio podataka tokom procjene “Pfizerove” tablete koja je započeta još u novembru prošle godine.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Pfizerov” lijek Paxlovid, koji bi se trebao uzimati pet dana tokom kućnog liječenja, a nakon pojave prvih simptoma Covida-19, u decembru je za osobe od 12 godine i one starije odobrila američka Uprave za hranu i lijekove (FDA).

U kliničkim istraživanjima pokazalo se da je Paxlovid gotovo 90 posto učinkovit u prevenciji hospitalizacije i smrti u pacijenata s visokim rizikom od razvoja teškog oblika Covida.

LIDER