Portal 072info

ZA OBOLJELOG EDINA MUJKANOVIĆA: Humanitarni koncert Zanina Berbića i gostiju

Povod za razgovor sa Zaninom Berbićem, studentom Muzičke akademije u Sarajevu i bivšim učenikom Srednje muzičke škole u Zenici, inače jednim od najboljih bh. sazlija mlade generacije, kao i poznatim interpretatorom sevdalinki, je njegov solistički humanitarni koncert, kojeg priprema  za svog oboljelog druga Edina Mujkanovića, kome je odstranjeno debelo crijevo.  Moja raja iz Srednje muzičke škole i ja dogovorili smo se da napravimo ovaj humanitarni koncert, koji će se održati 13. augusta u sali zeničkog Doma Preporoda, sa početkom u 20 sati, a cijena ulaznice je pet KM – kaže Zanin.
Zanina Berbića će pratiti orkestar Damira Galijaševića iz Tešnja, a kao gošće nastupit će i estradne zvijezde poput  Hasibe Agić i Nusrete Kobić. Među učesnicama su još i Alma Subašić, djevojčica Nejra Brka, potom Zaninova koleginica sa Akademije Ajli Handan, a želju da otpjeva sevdalinku izrazila je i Edinova tetka Safija Vučenović, te Semin Smajlović iz Žepča. Program će voditi Enver Šadinlija. 
Inače, iza Zanina je uspješno završena prva godina na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kao i minuli ljetnji period, sa nekoliko nastupa. 
– S obzirom na to da se već duže vrijeme bavim narodnom muzikom želio sam na Akademiji upisati smjer etnomuzikologije, a kada završim ovaj smjer mogu raditi kao profesor u srednjoj školi, kao predavač historije muzike i muzičkog folklora, ili kao muzički urednik na nekoj TV, odnosno radio stanici – ističe  Zanin. Zanin od nekoliko nekoliko značajnih ovoljetnjih nastupa, posebno izdvaja  nastup u Mariboru. 
– U ovom slovenačkom gradu gostovao sam sa Omladinskim horom Milenka Karovića, koji je izveo oratorijum Srebrenički inferno Džemaludina Latića – Đele Jusića, a ja sam svirao saz u pratnji Kamernog mariborskog orkestra. Bila je to neobična kombinacija, kojom su se Mariborčani oduševili- riječi su ovog talentiranog  muzičara, koji je nastupao i na solističkom koncertu lutnjiste svjetskog glasa – Zeničanina Edina Karamazova.
Preuzeto: Našariječ.ba
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME