Za odlazak boraca iz BiH u džihad 7.000 eura

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Islamističke organizacije i pojedinci iz njih pojačali su aktivnosti u mobilizaciji boraca iz BiH koji odlaze u Siriju, gdje ratuju za terorističku organizaciju Islamska država, a kako bi privoljeli što više džihadista, svota novca koju im daju odmah na ruke porasla je na 7.000 evra.

Izvor “Glasa Srpske” iz bezbjednosnih struktura kaže da je donedavno za svakog mobilisanog borca isplaćivano u startu oko 3.000 evra.

“U posljednja dva mjeseca taj avans za odlazak u džihad porastao je na 7.000 evra. Dio tog iznosa ide i onome ko ga vrbuje”, kaže izvor “Glasa”.
Službe su do ovih saznanja došle nakon što su pojačale nadzor nad 250 osoba povezanih s terorizmom raspoređenih u 12 terorističkih ćelija u desetak gradova u FBiH.

“Mjere nadzora u Sarajevu pojačane su nad Samirom Avdićem, Amirom Bulutom, Fahrudinom Čatićem, Senadom Demirovićem, Edinom Habibovićem, Harisom Derviškadićem i Amerom Čatom”, kaže izvor lista.
Ističe da su u Zavidovićima pod nadzorom Ešref Hodžić, Edvin Hasić, Suad Šnac, Hajrudin Hamzić, Huso Čatić, Jusuf Buljubašić, Menzudin Bjelić, Vahidin Brković i Izudin Bešić.

“U Visokom je nadzor pojačan nad Kemalom Bakovićem, Mersidom Bešićem, Zijadom Breščićem, Edinom Hasićem i Ismetom Bajramovićem”, kaže on.

“Glas Srpske” je objavio da u BiH postoji 12 grupa koje su pokrenule razne vrste aktivnosti. Bezbjednosne agencije pojačale se mjere nadzora nad 250 lica koja zbog povezanosti s terorizmom predstavljaju bezbjednosnu prijetnju i koja se učestalo okupljaju u određenim džamijama i na teško dostupnim lokalitetima.

Radi se o mobilizacionom jezgru islamističkih boraca koji se šalju na sirijsko ratište.

Stotine islamista koji prolaze vojnu i vjersku obuku za ratovanje u Islamskoj državi su evidentirani i pod različitim su stepenom obavještajne i bezbjednosne pažnje.

Prema procjenama, u džihad je iz BiH otišlo više od 300 boraca, a veliki broj ih je poginuo ratujući na strani terorističkih organizacija.
Nepotpuni podaci

Sagovornik “Glasa Srpske” kaže da nijedna služba u BiH nema preciznu analizu o džihadistima na sirijskom ratištu.

Prema njegovim riječima, ne postoji ni takva strana analiza jer analize zapadnih službi imaju ograničenje u vlastitim geopolitičkim interesima za određene zemlje i sukobljene strane.

Nezavisne