Portal 072info

Za osobe s Down sindromom važno je samozastupanje

Mladi i djeca s Down sindromom treba da govore u svoje ime i sami iskazuju vlastitu potrebu umjesto da kao dosad svi drugi govore u njihovo ime. Zato je kod njih potrebno razvijati vještinu samozastupanja, a da bi istrajali u tome potrebna im je podrška kompletne društvene zajednice.

Predsjednica Udruženja Život s Down sindromom Sevdija Kujović kazala je novinarima da je samozastupanje zapravo proces koji dugo traje, a sa stjecanjem tih vještina potrebno je započeti još u ranom djetinjstvu.

– Roditelji se često previše zaštitnički odnose prema toj djeci, često ne znajući od čega ih zapravo štitimo. Trebamo znati da im je u procesu donošenja odluke važna adekvatna i kvalitetna podrška, a sam čin donošenja odluke treba njima prepustiti – kazala je.

Azra Dedić iz Bihaća primjer je osobe s Down sindromom koja je uspjela u samozastupanju. Završila je osnovnu i srednju škole te je zaposlena. Njena majka Remzija ponosna je na nju i ističe da je “zahvaljujući razumijevanju njenog poslodavca potpisala i ugovor o radu“.

U namjeri da ih podrže u stjecanju vještina samozastupanja Udruženje “Život s Down sindromom FBiH“, među ostalim aktivnostima, okupilo je danas u Sarajevu mlade s Down sindromom i njihove roditelje na konferenciji nazvanoj “Samopouzdanjem do samostalnosti”.

Tako je ozvaničen završetak projekta “Podizanje nivoa kvalitete života mladih s Down sindromom”, a rezultirao je, između ostalog, osnivanjem odjela koji će raditi na umrežavanju mladih s Down sindromom radi razvoja samozastupanja.

Podijelite članak