Za ove posljedice solarijuma vjerovatno niste znali

Pored toga što izazivaju rak kože, naučnici su sada došli do otkrića da solarijumi mogu biti prenosioci i raznih bakterija i virusa.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dermatolog Don Mari Dejvis, s Klinike “Mayo”, kaže da bakterije i virusi mogu da prežive u solarijumu uprkos velikoj toploti.

Ona je objasnila da svi ljudi na koži imaju bakterije koje prenesu na krevet u solarijumu koji se dok ležimo zagreje, ali ne dovoljno da bi sterilisao površinu i ubio bakterije koje su prenijete, a nakon toga te bakterije postaju jače i otpornije.

“Ukoliko se znojite to će samo pospješiti razvoj i razmnožavanje bakterija, a ako imate oštećenu kožu ili neku posjekotinu, veća je vjerovatnoća da ćete dobiti neku infekciju,” dodala je Don.
Strafilokoka, bakterija koja može da uzrokuje infekciju kože i koja može biti opasna po život, herpes i polne bradavice koje dovode do HPV-a su najčešće infekcije koje se dobijaju ležanjem na krevetima u solarijumu.

“Ultraljubičasto svjetlo teoretski može ubiti bakterije, ali u solarijumu nije dovoljno jako da bi ih uništilo,” upozorava Dejvis i navodi da je najbolji način da se spriječi dobijanje ovih infekcija, izbjegavanje solarijuma.