Za paljenje automobila ubica dobio samo uslovnu: Na sudu rekao “Prije ću baciti bombu na tebe nego platiti kaznu“!

Bjegunac Željko Stevanović je zbog podmetanja požara pod automobil pokojnika u novembru prošle godine osuđen u banjalučkom Osnovnom sudu na uslovnu kaznu od četiri mjeseca zatvora.

Kazna se ne bi izvršila da optuženi do novembra ove godine nije počinio neko krivično djelo.

Presudi je prethodilo priznanje krivice Stevanovića da je 7. marta 2010. godine u 14 časova benzinom zapalio automobil “mazda” vlasništvo pokojnog Bore Topića.

Optuženi je priznao da je benzin kojim je zapalio auto donio u flaši u ruksaku.

U ovom slučaju  nije utvrđeno psihičko stanje Stevanovića

Benzin je zatim polio po gepeku mazde, parkirane ispred “Autoprevoza” u ulici Bulevar Srpske Vojske, a zatim je šibicom potpalio vatru i pobjegao prema “Metalu”.

Stevanovića su ubrzo uhvatili radnici obezbjeđenja u “Metalu” i predali policiji, a na autu je nastupila šteta od 1.700 maraka.

Kao otežavajuće okolnosti prilikom izricanja presude tada je navedena osveta, a olakšavajuće, ranija neosuđivanost, priznanje djela, teško imovinsko stanje.

U pritvoru je bio 10-tak dana jer se nije odazvao na sudski poziv da prisustvuje suđenju nakon čega je pušten na slobodu. Zanimljivo je da u ovom slučaju uopšte nije utvrđeno psihičko stanje Stevanovića za kojeg se navodi da je psihijatrijski bolesnik.

Za paljenje Topićevog automobila Stojanović je morao da plati kaznu u iznosu od skoro 2000 KM. Kada je donesena presuda on je navodno rekao Topiću: “Prije ću baciti bombu na tebe nego dati i marke“.

Osumnjičeni je juče na autobuskom stajalištu u banjalučkoj Ulici knjaza Miloša kroz ulazna vrata ubacio bombu “M-75” od čije eksplozije je poginuo vozač Bore.Topića, a dva lica lakše povrijeđena.

(Nezavisne/Istinito)