Portal 072info

Za paljenje zgrada dugogodišnja robija

tuzla1_1391793584_670x0

Napadačima na zgrade Predsjedništva BiH i drugih institucija u Sarajevu prijeti robija od minimalno pet godina

Napadačima na zgrade Predsjedništva BiH i drugih institucija u Sarajevu, koje su uništene i zapaljene tokom protesta u FBiH, prijeti robija od minimalno pet godina.

To su za “Nezavisne novine” potvrdili pravni stručnjaci, osvrćući se na izvještaj koji je Federalna uprava policije u srijedu podnijela Tužilaštvu BiH protiv nepoznatih lica zbog terorizma, u vezi s krivičnim djelom napad na ustavni poredak.

“Pripadnici FUP-a traže nalogodavca ili podstekrača, kao i izvršioce, kojih je bilo više. Treba podsjetiti da su uništeni objekti, ali i da su povrijeđeni policajci. Može se desiti da će neka lica biti osuđena za više krivičnih djela i u tom slučaju se uzima jedinstvena kazna, koja mora biti manja od zbira pojedinačnih. Za terorizam, kao i za napad na ustavni poredak, predviđene su zatvorske kazne od minimum pet godina”, ističu pravnici.

Napadače u prijavi FUP-a sumnjiče za nanošenje velike štete objektima BiH, kao i za, kako piše u Krivičnom zakonu BiH, napad na život osobe koji može prouzrokovati njezinu smrt, te za napad na fizički integritet osobe, pišu “Nezavisne”.

Dok policija, kako bi dokumentovala predmete, sakuplja fotografije, video i audio snimke, te ostale dokaze, demonstranti se i dalje okupljaju, kako u Sarajevu, tako i u pojedinim drugim gradovima FBiH.

OSIGURAVAJUĆA DRUŠTVA NAMIRIĆE ŠTETU

Zgrada Predsjedništva BiH, koja je zapaljena tokom protesta u prošli petak, zaštićena je i osigurana od svih vrsta rizika, a svu nanesenu štetu, koju upravo procjenjuju, državi će refundirati osiguravajuće društvo.

Ovo je za “Nezavisne” potvrdio Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, koja je, nakon višegodišnjeg gazdovanja zgradom kolektivnog šefa države u fazi napuštanja objekta.

“U ovom trenutku zaista je teško procijeniti ukupnu štetu, to će uraditi vještaci i osiguravajuće društvo. Što se tiče naše službe, potpuno su izgorjele četiri kancelarije i oprema, ali šteta nije dugotrajna”, rekao je Korać.

Prema nezvaničnim informacijama, biće neophodno potpuno obnoviti 15 kancelarija, zamijeniti većinu staklenih prozora i površina, dio podnih instalacija, kao i rekonstruirati devastirani ulaz u Predsjedništvo BiH sa čeone strane.

Takođe, u ovom trenutku još procjenjuju razmjere štete nanesene arhivima BiH i FBiH, nakon tvrdnje direktora ovih institucija da je dosta povijesne građe izgorjelo.

Korać, pak, kaže da bi se, uprkos novonastaloj situaciji, primopredaja objekta između federalne i Službe za zajedničke poslove institucija BiH, budućeg “gazde”, trebalo da obavi u narednih petnaestak dana. Na ovaj način bio bi ispunjen zahtjev Predsjedništva BiH da u državnom objektu budu samo državne institucije.

“Mi se selimo u zgradu ‘Uniprometa’, gdje su smještena i neka federalna ministarstva. Taj proces je pri kraju”, istakao je on.

U ovom trenutku neizvjesna je sudbina dijela od 95 uposlenika federalne službe, koja je do sada servisirala potrebe Predsjedništva BiH. Korać i dalje vjeruje da će državna služba, koja u Predsjedništvo ulazi najvjerovatnije sa 65 uposlenika, preuzeti dio radnika, iako direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH Siniša Perković ne vidi prostora za tako nešto.

“Čekamo odluku Savjeta ministara za preuzimanje, odnosno odobrenje sredstava za nove radnike, uniforme, opremu i hranu. Mi smo to tražili za 65 naših radnika, što je minumum minimuma i tu zaista nemamo više nikakvog prostora za manevar”, ističe Perković.

Korać kaže da će jedan dio od ukupno 480 ljudi njegove službe ove i naredne godine u penziju, najavljujući da će vrlo mali broj uposlenika ostati bez posla.

“Mnogi ispunjavaju uslove za mirovinu, dio će dobiti otpremnine, dok se i dalje nadam da će dio preuzeti državni nivo”, ističe Korać.

Od petka uveče, kada je počeo val protesta u više gradova u FBiH, zapaljene su i zgrade kantonalnih vlada u Tuzli, Zenici, Mostaru i Sarajevu, dok su prilično devastirani ili zapaljeni i zgrada Vlade Unsko-sanskog kantona u Bihaću kao i neki “prateći objekti” bliski čelnicima ovog kantona.

Komisija za procjenu štete općine Tuzla saopštila je juče da je na zgradi općine, koja je zapaljena i demolirana trećeg dana demonstracija, nastala šteta od oko milion KM. Predsjednik Komisije za procjenu štete Sead Smajlović naveo je da postoji mogućnost da iznos štete bude povećan.

Zgrada općine je osigurana, ali će biti finansirana sredstvima Općinskog, Kantonalnog i Federalnog štaba civilne zaštite.

I u Mostaru je počela obnova nekih objekata koji su uništeni tokom protesta u petak, 7. februara. Objekte koje koriste kantonalne vlasti, Vlada HNK i Skupština HNK, već uveliko obnavljaju, ali ne i objekte koje koristi gradska administracija, Gradska uprava i Gradska vijećnica, a koje osigurava policija i privatna zaštitarska agencija. Jedino su na zgradi Gradske uprave Mostar postavljene državna i zastava grada.

(MONDO)

Podijelite članak