Za pet godina vlast BiH platila 34,8 miliona KM penala zbog neiskorištenih kredita?!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Vlasti Bosne i Hercegovine su novcima poreznih obveznika za pet godina platile čak 34,8 miliona KM ili preciznije 34.829.593 KM penala za neiskorištene kredite koje su našoj državi po raznim osnovama odobrile međunarodne finansijske institucije!

Ovo su zvanični podaci Ministarstva finansija i trezora BiH i govore o krajnje sramotnom ponašanju vlasti. Riječ je o sredstvima koje vlasti nije uspjele povući.

Ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija, koji će uskoro zasjesti u fotelju direktora UIO BiH, je odgovarajući na pitanje poslanika Predstavničkog doma Midhata Čauševića, pokušao odbraniti neodbranjivo.

-U okviru obaveza koje se plaćaju kreditorima po osnovu kreditni zaduženja po dospijeću osim glavnice i kamate plaćaju se i troškovi na neangažovani dio kreditnih sredstava (commitment fee), akoji su ugrađeni u standardne uslove poslovanja određenih kreditora (OPEC, KfW, MMF, Erste Banka, EBRD, Raiffeisen bank…). Dakle radi se o redovnim troškovima definisanim generalni uslovima kreditora – ističe se u odgovoru Tegeltije.

Dok je za ministra, sudeći po ovom odgovoru, standardno da se plaćaju milioni ni za šta, treba naglasiti da je nepovlačenje kreditnih sredstava ipak rezultat nerada i neefikasnosti.

Tako vlasti BiH u 2021. nisu povukli čak 2,4 milijarde KM kredita, a te godine su platili čak 10,6 miliona KM penala! U prošloj godini iznos penala na neiskorištene kredite iznosio je 6,4 miliona KM.