ZA POTREBE KPZ ZENICA: Ministarstvo pravde u februaru potrošilo skoro 170 000 KM na kreatin

ZA POTREBE KPZ ZENICA: Ministarstvo pravde u februaru  potrošilo skoro 170 000 KM na kreatin

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao bazu podataka o javnim nabavkama roba, usluga i radova. U bazi se nalaze podaci o 39.178 ugovora koje su institucije i javna preduzeća sklopili sa kompanijama u vrijednosti od najmanje 6,2 milijarde maraka.

Podaci su preuzeti iz 204 broja Službenog glasnika BiH, koji su objavljeni u posljednje četiri godine. Kod pojedinih ugovora nije navedena konačna vrijednost sklopljenog ugovora.

Ova oblast definirana je državnim Zakonom o javnim nabavkama, donesenim prije deset godina s ciljem da institucije i javna preduzeća prilikom kupovine roba, usluga i radova dobiju najbolju vrijednost za novac.

Proces javne nabavke obuhvata: planiranje i ispitivanje tržišta, izbor kriterija za ocjenu ponuđača, odabir postupka za provođenje javne nabavke, prikupljanje i ocjenu ponuda, dodjelu ugovora te eventualno žalbeni postupak. U zavisnosti od vrijednosti ugovora, predmeta nabavke i ponude na tržištu javne nabavke se mogu provesti na više načina, među kojima su: otvoreni postupak, ograničeni postupak, konkurentski zahtjev, pregovarački postupak i direktni sporazum.

Podaci o ugovorima koji su sklopljeni, naprimjer, otvorenim postupkom se objavljuju u Službenom glasniku BiH, dok objavljivanje nije obavezno kod primjene nekih drugih metoda, poput konkurentskog zahtjeva ili direktnog sporazuma.

Prema podacima iz Službenog glasnika BiH, najviše novca u protekle četiri godine je potrošeno u energetskom i zdravstvenom sektoru. Najviše novca u javnim nabavkama, oko 1,4 milijarde KM, dobile su firme iz Sarajeva, same ili u konzorciju sa drugim firmama. Firme iz Banje Luke su zaradile više od milijarde KM, dok su mostarske firme dobile poslove vrijedne 534 miliona KM.

Privrednik koji ima primjedbe na tendersku dokumentaciju, postupak ili odluku tenderske komisije ima pravo da se žali Uredu za razmatranje žalbi (URŽ). Zavisno od vrijednosti posla, proces žalbe je firmu ranije mogao koštati od 500 do 25.000 KM, dok je novi zakon, koji je na snazi od jeseni prošle godine, smanjio te troškove na maksimalno 10.000 KM.

Novi Zakon o javnim nabavkama je također propisao i novčanu kaznu za institucije koje krše Zakon u visini do 15.000 KM, ali i za odgovorne osobe u toj instituciji do 3.000 KM. S druge strane, i firmama ponuđačima prijeti kazna do 10.000 KM, a odgovornim osobama u tim firmama do 2.000 KM ako u prijavi na tender daju lažne podatke.

Na šta je trošen novac kada govorimo o Kazneno popravnom zavodu u Zenici, pročitajte klikom OVDJE.

CIN

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica