Za praznike svi trebaju odmoriti: Sankcije od 1.000 do 5.000 KM

vratimo dostojanstvo radnicima u trgovini trgovina 660x330 5f74996885667
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iskorištavanje radnika u trgovini, pogotovo tokom praznika i neradnih dana, veliki je problem svugdje u državi. Pojačanim inspekcijskim kontrolama inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a tokom Dana državnosti BiH bilo je obuhvaćeno 408 poslovnih jedinica kod čijih je poslodavaca tog dana radilo ukupno 3.477 radnika.

Izmjene zakona

Kontrolisanim poslodavcima je zapisnički naloženo da najkasnije do kraja decembra 2020. godine inspektorima dostave novembarske platne liste na kojima će radnicima biti evidentirano i priznato pravo na povećanu platu.
– U slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu platu za rad na dan praznika, sankcije predviđene Zakonom o radu iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica, saopćili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.
Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH traži zakonsko rješavanje ovog pitanja kao prioritetnog.
– Odavno već zagovaramo, predlažemo i insistiramo da se ovo pitanje ne smije posmatrati nikako drugačije nego kao elementarno ljudsko pravo koje je uskraćeno svim radnicima i radnicama u privatnom sektoru i jedan je od primjera segregacije radnika između javnog i privatnog sektora. Ove godine smo uspjeli da se naše rješenje, koje se ogleda u izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, putem Kluba DF-a uputi u parlamentarnu proceduru. Također smo od svih stranaka iz pozicije i opozicije, a koje imaju svoje predstavnike u Parlamentu FBiH, dobili vrlo jasna i javno iznesena uvjeravanja da će te prijedloge podržati, o čemu su obaviješteni i svi oni koji prate naše društvene mreže. Sada jedino ostaje čekanje da to pitanje dođe na dnevni red, na čemu ćemo i dalje insistirati, kazala nam je Mersiha Beširović, predsjednica sindikata.

Nikakvi inspekcijski nadzori, pa čak ni sankcije koje uslijede, nisu satisfakcija niti mogu biti bilo kakvo rješenje, stav je sindikata
Vrlo je malo političara spremnih da im pomognu, a čak kada to i učine, bivaju sankcionisani, što je vidljivo i kod posljednjeg slučaja u Bihaću.
Na zahtjev gradskog vijećnika Adnana Habibije (SDP) iz Bihaća, inspekcije su objavile podatke o prekršajima za Ramazanski i Kurban-bajram 2020. godine. Ukupno je izrečeno 16 prekršajnih naloga, sa 14.000 KM kazni od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, i to za one privredne subjekte koji se nisu držali Odluke o radnom vremenu na području grada Bihaća. I četiri prekršajna naloga sa kaznama od 4.000 KM izrekli su inspektori rada tokom bajramskih praznika.
– Ovdje čak nisu obuhvaćeni državni praznici, a dotični i tad rade. Možda bismo mi kao građani trebali pokrenuti neki vid nagrade za one koji prednjače u nepoštivanjima zakona, države i naroda, jer očito kazne i sankcije nisu dovoljne, ironičan je Habibija.
On je cijeli protekli mandat vodio bespoštednu borbu protiv izrabljivanja radnika u trgovačkim centrima i prodavnicama, zbog čeka je na posljednjim izborima potpuno istisnut sa liste SDP-a.
– Žao mi je što ću posebno razočarati one koji su mislili da će eliminacijom spriječiti moje djelovanje i promjene koje moraju doći, rekao nam je Habibija.
Ipak, pored Bihaća pomaci su napravljeni u više gradova i općina koji su donijeli odluke o neradnim danima za vrijeme praznika i to su svijetli primjeri kako je moguće pokazati brigu o radnicima iz ove vrlo važne privredne grane.

Pomaka ima

To jedino nije moguće u KS-u zbog neriješene zakonske regulative vezano za lokalnu samoupravu. Sindikat trgovine BiH smatra da je ovo jedno od pitanja kojim bi nova vlast u KS-u, ali i sarajevskim opštinama pokazala brigu za trgovce i njihove porodice.
– Neki pomaci postoje i na nivou samih kompanija, što smo vidjeli ranije i što je isključivi rezultat pritiska javnog mnijenja, udruženih napora sindikata i medija. Ali, i radnici treba da zahtijevaju jasna zakonska rješenja, a ne da čekaju dobru volju da bi bili sa svojim porodicama za praznike, naglašava Beširović.

image

​Dodaje da svi oni predstavnici vlasti koji koriste argument da pitanje praznika nije riješeno, “pa kao tobože jedino što se može je osigurati uvećanu dnevnicu za dane praznika, direktno šalju poruku trgovcima da su nebitan dio bh. društva i, štaviše, smiju im se u lice”.
Napominje da Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, umjesto flaster-rješenja, traži da se konačno donesu pravila i uredi ova oblast na nivou države.

Oslobođenje

GODISNJICA
MARKETING