Portal 072info

Za prijevoz tereta između Latvije i BiH od iduće godine neće trebati dozvole

Sporazum između Latvije i Bosne i Hercegovine postignut je u pogledu režima dozvola za otkazivanje zajedničkog teretnog saobraćaja od 1. januara 2020. To znači da će tranzitni i međusobni teretni saobraćaj biti liberalizirani i dopušteni da se obavljaju bez dozvola, kako je objavio Ured za komunikacije Ministarstva vanjskih poslova Latvije.

Latvijski mediji pišu kako je sastanak zajedničke komisije Latvije i Bosne i Hercegovine održan je u Rigi 26. i 27. februara. Sudionici su razgovarali o temama vezanim za međunarodni teretni saobraćaj.

U cilju poboljšanja teretnog saobraćaja koji je Bosna i Hercegovina uskladila sa zahtjevima EU, predloženo je ukidanje režima dozvola za međusobni teretni saobraćaj.

“Na temelju Sporazuma o međunarodnom cestovnom prijevozu robe, koji su 31. oktobra 2013. potpisali Vlada Republike Latvije i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Zajednički odbor dogovorio je objavljivanje zajedničkih teretnih prijevoza sa 1. januarem 2020. U isto vrijeme, odbor se također složio o dozvoli za početne kvote za cestovni prijevoz do i iz trećih zemalja u 2020. godini. Kao rezultat toga, latvijski prijevoznici dobit će u 100 takvih dozvola iz Bosne i Hercegovine do 2020. godine“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Tokom sastanka, delegacije su razmijenila informacije o razvoju trgovine i teretnog saobraćaja kopnom između dviju zemalja, temama o putničkom i teretnom prijevozu, koordiniranim dozvolama za 2019. i početnim kvotama za 2020. Obje strane razmijenile su informacije o korištenju putarine, saobraćaja kontrolira i raspravlja o drugim temama, što je potvrđeno u Uredu ministarstva.

Delegacija je ukazala na broj vozila koja se bave međunarodnim teretom, kao i na rastući obim trgovine između dvije zemlje. Obje strane su se složile da nastave podržavati razvoj.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 10
    Shares