Za proslavu neustavnog “dana RS” potrošeno 745.758 KM!

dodik milorad dan rs pixsell
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Penzionere i radnike prijavljene na minimalac i ove godine mimoišao je slet u centru Banjaluke povodom proslave neustavnog “dana Republike Srpske”. Snage za dug defile nemaju, a i ne izgledaju reprezentativno nakon što se s obroka vrate iz javne kuhinje. Međutim, bilo je policajaca, sportista, ministara, helikoptera, despota… U samo nekoliko sati potrošeno je 745.758 KM, odnosno 3.656 najnižih penzija ili 1.264 minimalne plate, piše Žurnal.

U odnosu na prošlu, korona godinu, kada je dato 384.309 KM, vrata budžeta širom su se otvorila. Baš kao i komunista, kako otpjevaše policajci, nestalo je 361.449 KM više nego 2021.

Apetite političara mogli su, prema odluci predsjednice RS Željke Cvijanović, da zadovolje, kao i prethodnih godina, banjalučki „City consulting“ i „SD sistemi“ iz Laktaša. Da će potrošiti ovoliki iznos odlučila je 7. decembra, sve procijenila na 760.500 KM, a onda 23. decembra ovim firmama dala ugovor. One su, između ostalog, ispunile kulturno-umjetničke zahtjeve, dok se sa dvije druge, neimenovane adrese, navodno, niko nije javio.

„City“ i SD“ unazad tri godine opipali su nacionalni puls za tačno 1.618.806 KM sa PDV-om! Ako se u obzir uzme da je i za 2023. Cvijanovićeva objavila plan svečane potrošnje (760.500 KM), cifra ide u nebo.

BUĐENJE NACIONALNOG PONOSA NA TENDERU

Ovogodišnja dokumentacija sa sabranim željama nije dostupna, ali prethodnih godina, na primjer 2020. godine, vladajući SNSD je jasno odredio šta od svečanosti očekuje:

“Muzičke kompozicije treba da izvode najmanje tri hora, koji će činiti združeni mješoviti hor od najmanje 80 članova i najmanje troje solista. U pripremi treba da učestvuju najmanje četiri dirigenta, a orkestar bi trebalo da čini najmanje 25 muzičara (gudački korpus, drveni i limeni duvači, klavir i perkusije)”.

Međutim, pisao je Žurnal, nije bilo najjasnije zašto se budžet troši na horove i muzičke kompozicije kad u institucijama ima toliko članstva koje svakodnevno horski ponavlja parole o uspjesima vlasti RS i izdaji opozicije. Taj veličanstveni hor od nekoliko hiljada uhljebljenih članova stranaka na vlasti mogao bi da ponavlja hitove “Sjedi tamo, majmune…”, u stilu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, ili “On je kreten, jedan običan kreten” i „Mrš tamo“, kao što kaže Milorad Dodik, lider stranke sa crne liste Sjedinjenih Američkih Država.

Vlast je mislila na sve. Te 2020. naručeno je najmanje 500 učesnika u defileu glavnom banjalučkom ulicom, ove godine bilo ih je 2.700. To su “predstavnici institucija, udruženja, saveza i organizacija od značaja za RS”.

Motivacija rađa ponos, a tanana osjećanja se u modernom vremenu kupuju. Odabrane firme iz godine u godinu moraju pronaći i način da animiraju i motivišu građane u svim dijelovima RS da se pridruže proslavi.

“Aktivnosti bi trebalo da probude nacionalnu svijest svih građana Republike Srpske te da pažljivo kreiranim porukama i vizuelnom komunikacijom izazovu pozitivno osjećanje i pokrenu građane na pozitivne akcije u vezi sa proslavom dana Republike”, stajalo je u opisima tendera.

O USTAVNOSTI

Dok je sve više nezadovoljnih građana i onih koji bježe preko državne granice, najuzvišenija osjećanja, bez naročite sankcije, kupuju se na tenderima. Ustavni sud Bosne i Hercegovine krajem marta 2019. godine Dan Republike Srpske proglasio je neustavnim. Neustavan je dio Zakona o danu RS u kojem stoji da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao dan Republike Srpske”.

Sud je naveo da odlukom ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika, niti pravo Narodne skupštine RS da raspiše referendum o tome kojeg će se datuma proslavljati “dan RS”.