Za prva tri mjeseca 2024. godine evidentirano je 66 slučajeva prosjačenja

Za prva tri mjeseca 2024. godine evidentirano je 66 slučajeva prosjačenja

Pojačanim policijskim aktivnosti za prva tri mjeseca 2024. godine evidentirano je 66 slučajeva prosjačenja. U čitavoj 2022. godine evidentiran je 81 slučaj. O problemu prosječanja u ATV Jutru govorio je Borislav Vuković, komandir PS Lazarevo Banjaluka.

“U toku 2022. godine bio je evidentiran 81 prekršaj prosjačenja, dok je 2023. evidentirano 108 prekršaja. Za prva tri mjeseca 2023. evidentirano je 26 slučajeva, dok u istom periodu ove godine evidentirano je 66 prekršaja što ukazuje na pojačanu aktivnost policijskih službenika. Za prva tri mjeseca skoro isti broj prekršaja kao 2022. godine ukupno.

Zakonska regulativa kaže ‘ko prosi ili navodi lice na prosjačenje biće kažnjen’, a drugi član podrazumijeva ‘ko navodi maloljetnika, duševno bolesno lice ili lice zaostalo u razvoju biće kažnjen novčanom kaznom’. Što se tiče teorije, to je negativna društvena pojava koja je veoma zastupljena u BiH”, kaže Vuković.

Prosjačenje je najviše izraženo u gradskim sredinama, a lica uglavnom dolaze sa strane.

“Uglavnom dolaze lica sa strane iz Kantona Sarajevo, Brčko Distrikta, grupe iz Modriče. Najčešće su žrtve djeca koja vrše prosjačenje na nagovor roditelja, staratelja.. Ta djeca su najčešće izvan sistema socijalne zaštite i najčešće nisu ni u obrazovnom sistemu, tako da se izrabljuju u svrhu prosjačenja.

Nalogodavci su odrasle osobe koje za cilj imaju pribavljanje materijalne koristi. Susreli smo se sa grupom od tri maloljetnika i dvije osobe koje su povjerene, dakle nisu ni roditelji nego staratelji. Otvoreno pričaju o tome, kako to nije problem nego njihov stil života. Identifikujemo ih kada se pojave u tržnim centrima, na ulicama, trgovima gdje je najveća frekvencija ljudi. Policija svojim radom identifikuje ta lica”, kaže Vuković.

On poručuje da se izbjegava lišavanje slobode ako je riječ o maloljetnicima.

“Dovode se u stanicu zajedno sa starijim osobama koje su u blizini njih. Tu se obavještava sudija o počinjenom prekršaju. Ako su povratnici u vršenju krivičnog djela mogu se lišiti slobode, izdaju se prekršajni nalozi u skladu sa zakonom. Problem je nenaplativost. Sistem nema mogućnost da naplati od njih tu kaznu. Nema ih ni u jednom sistemu. Pretežno imaju ličnu kartu, ako dođu iz Srbije nemaju ništa.

To je njihov stil života i oni to ne smatraju prekršajem. Dajte vi pomozite policajac da ja preživim, neću prositi. Oni to shvataju kao stil života nažalost. Romi su najzastupljeniji. U 2023. godini od broja kažnjenih 70 odsto je Roma”.

Koliko smo mi saučesnici?

“PU Banjaluka je više puta apelovala na građane da se suzdrže od davanja novca tim licima. Vi ne pomažete, nego kršite prava tog djeteta. On taj novac neće potrošiti, nego ga predaje licima za koja radi kako ne bi bio kažnjen. Susreću se sa različitim oblicima mobinga, staratelji ih plaše i zastrašuju. Apelujem na građane da kupe nešto djetetu od hrane, pića, odjeće, ali da im ne daju novac”, kaže Vuković.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica