Portal 072info

Za razvoj ruralnog poslovanja u FBiH 30,22 miliona dolara

Predsjednik FBiH Marinko Čavara i Khalida Bouzar, direktorica Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD), odjela za Bliski istok, sjevernu Afriku i Evropu, danas su potpisali Sporazum za Projekt razvoja ruralnog poslovanja, vrijednosti 30,22 miliona dolara.

Čavara je izjavio da je zadovoljan zbog potpisivanja ovog sporazuma te da očekuje nastavak suradnje s IFAD-om na budućim projektima.

Bouzar je istakla da su od 30,22 miliona dolara oko 13,7 miliona dolara kreditna sredstva, a 780.000 dolara grant sredstava, dok će oko pet miliona dolara osigurati Međunarodni fond OPEC-a.

Pojasnila je da je glavni cilj projekta pomoći malim poljoprivrednicima da pređu s poljoprivrede za vlastite potrebe na komercijalnu poljoprivrednu proizvodnju, te podržati razvoj nefarmskog poslovnog sektora.

Bouzar je navela da očekivani rezultati projekta uključuju povećanu produktivnost i razvoj poslovanja kroz ojačane poslovne i savjetodavne usluge, veći pristup održivim financijskim uslugama, te poboljšan pristup tržišnim i poslovnim mogućnostima, a direktnu korist od projekta trebalo bi imati 20.000 seoskih domaćinstava u oba entiteta.

Projekt će biti implementiran u 27 općina u Federaciji Bosne i Hercegovine i 20 općina u Republici Srpskoj.

Usmjeren je na najnerazvijenije ruralne oblasti s ograničenim resursima, posebno pod komponentom ruralne infrastrukture, što uključuje ruralne oblasti koje nisu bile korisnici prethodnih IFAD-ovih investicija, i one koje su pokazale potencijal za ponavljanje prethodnih iskustava.

Podijelite članak