AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske dostavio je štabu za vanredne situacije prijedlog za uvođenje oštrijih epidemiološkh mjera u tom entitetu. Hoće li biti promjena u režimu rada škola, ugostiteljskih objekata i trgovačkih radnji, biće poznato sutra. Zabrinjavajuća je situacija je u većini gradova, a Banjaluka i dalje prednjači po broju oboljelih.

Visokih 36 % testiranih uzoraka, pozitivno je na korona virus u Republici Srpskoj. Da se razmišlja o restriktivnijim mjerama, potvrdio je i direktor Instituta za javno zdravlje. Branislav Zeljković kao argument navodi da se u mnogim sredinama broj pozitivnih penje na 50%. Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji Banjaluka neće mimo ostalih pooštravati mjere. Pozivaju da se one usaglase na sjednici Republičkog štaba.

“Banjaluka ostaje na svim dosad propisanim mjerama. Imamo veliki izazov sa svim tržnim centrima, gdje su preko vikenda, čak i u toku radnih dana… Imamo autobuse koji dolaze. Inspekcija će pojačano raditi, opet smo dali upute, komunalna, MUP RS. Vrlo je važno da se svi uozbilje, da pokušamo iz ovoga izaći, a da ne idemo u dodatno pooštravanje”, poručuje Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Broj hospitalizovanih u RS i dalje je ispod 900, ali rapidno raste, baš kao i opterećenost ARI ambulanti domova zdravlja.

“Priliv pacijenata sa ARI tegobama i povišenom temperaturom je sve veći. U protekla 24h nam se javilo više od 500 lica sa respiratornim tegobama i povišenom tjelesnom temperaturom“, kaže Nevena Todorović, direktorica DZ Banjaluka.

Zbog svega se razmišlja i o dvoranama koje bi bile u COVID funkciji, posebno za vakcinaciju. A ona je nastavljena na UKC RS, danas su svoju prvu dozu Sputnjik V primili penzionisani radnici ove ustanove.

“Ja sam 81. godina, zdrav sam za sada. Dosta sam se čuvao, plašio se da dobijem koronu u ovim mojim godinama. Ne znam kako bih to preživio. Zato kažem, pozivam još jednom sve stanovnike da se uključe u vakcinaciju”, ističe Željko Rodić, bivši radnik UKC RS.

Novinar: Da li ste vi kao bivši zdravstveni radnik imali dilemu da li primiti vakcinu?

“Ne. Samo, iole, zdravstveno neprosvijećen čovjek ima tu dilemu”, smatra Jadranka Senić, penzionisana radnica UKC RS.

Timovi porodične medicine već imaju spiskove građana starijih od 65 godina, koji su se prijavili za vakcinaciju.

“Sljedeće sedmice kreće vakcinacija penzionera u RS. Oni su samo imali privilegiju da ne idu dolje po porodičnim ambulantama, da pitaju gdje će da se vakcinišu”, kaže Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije premijer Radovan Višković sutra će sa gradonačelnicima, ali i zdravstvenim vrhom RS definisati da li se ide u restriktivnije mjere. Ad hoc i kratkotrajna rješenja do sada nisu dala rezultate, a stručnjaci smatraju da za sanaciju trenutne epidemiološke situacije treba najmanje četiri sedmice.