Za sedam mjeseci službenici GP BiH otkrili 37 slučajeva krijumčarenja ljudi

U prvih sedam mjeseci ove godine policijski službenici Granične policije BiH evidentirali su 37 krivičnih djela „krijumčarenje ljudi“ i tri krivična djela „organiziranje grupe ili udruženja za vršenje KD krijumčarenje migrantima”.

Nadležnom tužilaštvu je protiv 74 osobe podneseno 37 prijava.

Među prijavljenima je 61 državljana BiH, 4 Srbije, 3 Crne Gora i po državljanin iz Turske, Egipta, Sirije, Holandije, Pakistana i Alžira, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Uz pojačane mjere sprječavanja ilegalnih prelazaka migranata u graničnom pojasu, jedna od osnovnih aktivnosti pripadnika Granične policije BiH je otkrivanje i procesuiranje osoba koje usvajaju protupravnu imovinsku korist krijumčarenjem osoba preko bh. teritorija, prenosi Fena

Broj otkrivenih krijumčara se konstantno povećava. Najnoviji slučajevi su evidentisati na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Pripadnici GPBIH su 13. augusta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na letu iz Istanbula pregledom državljanke Italije i Bugarske P. G. (1966.), koja je kontroli pristupila u grupi s još tri osobe, otkrili su tri pasoša R. Turske, nosače i silikonske otiske pečata graničnih policija EU zemalja i R. Turske.

Državljanka Italije i Bugarske lišena je slobode i predata Tužilaštvu BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje ljudi“.

Tri državljana Turske koji su doputovali u pratnji su ispitani, te im je odbijen ulaz u BiH nakon čega su vraćeni u Istanbul, navodi se u saopštenju.

Prilikom izlaska iz BiH na MGP-u Gradina 17. augusta, su službenici kontrolom vozila s njemačkim registarskim tablicama kojim je upravljao državljanin Rumunije, utvrdili da je suvozač na uvid dao ličnu kartu Rumunije, iako je riječ o državljaninu Afganistana koji je boravio u migrantskom centru Ušivak.

Vozač S. G. S. (1994.) lišen je slobode i zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje ljudi“ predat Tužilaštvu BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE