Za šest mjeseci zaplijenjeno 250 kilograma kokaina: Narkokarteli haraju u BiH!?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Policijske agencije u BiH ne žele otkrivati detalje razbijanja krijumčarenja velike količine droge kokain koja je pronađena u jednoj širokobriješkoj firmi prije dva dana.

Čija je naredba

Riječ je o tačno 124 kilograma kokaina, pronađenog među paketima banana. Tržišna vrijednost kokaina, kako nam je rečeno, veća je od deset miliona maraka.

Saznajemo da Tužilaštvo BiH za sada sve drži u tajnosti, kako bi se do kraja raskrinkalo kako je ova pošiljka i prema čijoj naredbi stigla u BiH.

Nije ovo prvi put da je SIPA zaplijenila velike količine kokaina.

U januaru su u Sarajevu zaplijenjena 52 kilograma kokaina, također u kutijama banana, a pošiljka je bila iz Ekvadora. Slično je bilo i sa zapljenom kokaina u Doboju (74 kilograma) krajem prošle godine, koji je pronađen u kutijama sa šećerom.

Sada se, zbog istrage, kriju i država i naručilac kokaina pronađenog u Širokom Brijegu. Vlasnik firme prijavio je sve SIPA-i, ali je teško povjerovati da je droga zalutala, kako se sumnja.

U BiH, a što je otkrio Sky, već postoji nekoliko ozbiljnih narkokartela. Od narkokartela „Dino i Tito“, koji vodi Edin Gačanin, lice s crne američke liste, pa do Milana Matkovića, optuženog narkobosa iz Trebinja, koje su pojedinci u pravosuđu godinama štitili.

Ista je situacija s Bojanom Cvijetićem, bivšim savjetnikom ministra sigurnosti Dragana Mektića. On je osumnjičen i pod mjerama je zbog uvoza kokaina iz Južne Amerike. Koristio je Sky nadimak Crveni, prema uzoru na seriju i film „Južni vetar“.

Prošle sedmice su uhapšena njegova dva kurira, koji su za godinu, u jednoj turi, uvezli 24 kilograma kokaina iz Nizozemske u BiH, vrijednog 1,4 miliona KM.

Tajni dokumenti

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu pripremilo optužnicu, koja će biti podignuta protiv više od 15 osoba. Kod Cvijetića su pronađeni i tajni dokumenti OSA-e, u vremenu kada je ovom agencijom rukovodio kompromitirani Osman Mehmedagić Osmica.

Policijske agencije imaju podatke da u BiH postoji više od pet narkokartela. U ovoj priči su neizostavne grupe Elvisa Keljmendija, ali i Admira Arnautovića Šmrka te Blaženka Raševića. Svi su imali pomoć pripadnika policijskih snaga u BiH.

Pomoć policijskih struktura

Svi su imali pomoć pripadnika policijskih snaga u BiH. Zbog pomoći narkogrupama uhapšeno je više od 14 pripadnika policijskih agencija.

Od SIPA-e, DKPT-a BiH, do Granične policije, MUP-a RS i MUP-a KS.

Avaz