Portal 072info

Za šta dajemo 40 feninga pri vađenju državljanstva, rodnog, smrtnog i vjenčanog lista?

Početkom maja 2012. godine u bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine, stupio je na snagu novi Zakon o matičnim knjigama kojim je propisano da se rodni list i ostali izvaci iz matičnih knjiga mogu izvaditi samo jedanput, te tako postaju trajni dokumenti. 

Ukoliko vam je od prethodog mjeseca trebalo državljanstvo, rodni, smrtni ili vjenčani list, mogli ste se uvjeriti da ste morali kupiti obrasce od 40 feninga.

Pitali smo se zbog čega? Nije li dovoljno što se građani svakodnevno susreću s plaćanjem brojnih taksi (za poništenje ličnih dokumenata u Ministarstvu za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo, neophodno je platite taksu od 18 KM)?

Kontaktirali smo informativnu službu Općine Centar u kojoj su nam kazali da je ova odluka stupila na snagu u februaru ove godine, te da ju je donijela Vlada Federacije BiH.

“Od februara ove godine odlukom o utvrđivanju cijene matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanog lista, Vlada Federacije BiH utvrđuje cijene matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanih listova, koji se vode i izdaju u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama. Navedenom Odlukom utvrđene su cijene po kojima općina Centar, odnosno druge općine i gradovi u FBiH, za svoje potrebe, obavljaju nabavku matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanih listova. U tom smislu, a sukladno internim propisima, utvrđuju se i cijene izvoda i uvjerenja iz matičnih knjiga”, rekli su za Radiosarajevo.ba iz službe za informiranje Općine Centar.

Također su naveli i to da je Vlada Federacije BiH, dana 10. februara 2015. godine donijela Odluka o utvrđivanju cijena matičnih knjiga i izvoda iz matičnih knjiga za 2015. godinu, koja je objavljena uSlužbenim novinama FBiH br.12/15.  

Radiosarajevo.ba

Podijelite članak