55c69f849f2ac8d9add0c31b85b0d2fd png pagespeed ce MT9NC21maX
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 2, 2022 @ 22:00
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Za januar kažu da je najdepresivniji mjesec u godini ali ako pitate studente oni će vam ipak kazati da je najstresniji februar. Naime u februaru je vrijeme ispita pa je to mjesec koji će utjecati i na ostatak godine studenta.

Što se više ispita položi na prvom ispitnom roku to će ostatak godine činiti ugodnijim, a ljeto će biti slobodno. Iako kada stavite knjige pred sebe mislite da vam nema pomoći i da ne možete položiti iz prve to ne mora biti tako. Uz nekoliko trikova moguće je položiti ispite u zadatom roku.

Uz dobre stare savjete o spavanju, treningu i zdravoj prehrani kojih bi se i dalje trebali držati kako bi ostali svježi i kako bi vam mozak bolje funkcionirao, otkrit ćemo vam i neke manje poznate trikove, ali itekako učinkovite.

Mirno i čisto mjesto kao uvjet za učenje

Tekst se nastavlja nakon reklame

Soba u kojoj boravi više osoba, dnevni boravak gdje se gleda TV ili mjesto za ispijanje kafe nisu dobar izbor za učenje.

Treba vam mjesto daleko od ljudi, bez mobitela i tehnologije koji će vas ometati. Nakon što ste našli svoje tiho mjesto pobrinite se da je prostorija u kojoj učite osvijetljena i prozračna. Ima istine u tome kada mnogi studenti kažu da ne mogu početi učiti ako je oko njih nered ali nije opcija da se posvetite čišćenju umjesto učenju.

Pospremanje sobe ili radnog kutka bi trebala da bude dnevna rutina. Na kraju dana ćete se bolje osjećati jer ste uspješno obavili više manjih zadataka, umjesto podbacili u dva velika. Kad konačno krenete učiti nikako nemojte odabrati krevet ili trosjed i ležeću poziciju jer je veća mogućnost da ćete zaspati, nego li bilo šta zapamtiti.

Koristite markere

Prvo i osnovno prilikom učenja je fokusiranje na najbitniji dio gradiva, a onda dolaze markeri pomoću kojih potcrtate važne rečenice i čitajte ih sa razumijevanjem (pokušajte što više toga upamtiti tako da pročitate dio, a potom ga prepričate svojim riječima). S obzirom na to da u jednom danu ne možete proći svo gradivo, pokušajte se fokusirati na najvažnije cjeline, bilješke sa predavanja, informacije koje je profesor spomenuo da će biti na ispitu, izdvojene dijelove u knjizi, sve to potcrtajte bojama kako bi imali što bolji vizuelni pregled gradiva. Dokazano je da se bolje uči kad se zapisuju informacije, jer je to jedina učinkovita metoda za pamćenje detalja.

Jedna je stvar učiti, a druga naučiti. Mnogi tvrde da su učili dan i noć te da im nije jasno kako su pali na ispitu. Trik je u tome da trebate naučiti učiti, odnosno naučiti kako da savladate što više gradiva u najkraćem roku, i to sa razumijevanjem. A upravo će vam spomenuti fokus na najbitnije dijelove i potcrtavanje istog pomoći u tome. Nikada ne štrebajte stvari napamet tek toliko da se riješite ispita, gradivo pretočite u svoje riječi, pokušajte naći poveznicu sa svakodnevnim životom. Jedan od najboljih trikova da zapamtite gradivo jest da pročitane definicije pokušate ubaciti u primjere iz svakodnevnog života, tako ćete ih puno lakše i efikasnije upamtiti.
Kada prelazite s gradiva na gradivo napravite pauzu od 5 do 10 minuta. Najbolje je da se za to vrijeme odmaknete od knjiga i protegnete noge. Iako vas neki predmeti sigurno ne zanimaju, shvatite to kao dobru investiciju za budućnost jer tako razvijate inteligenciju i vokabular. Možda sad morate raditi nešto što vam se baš i ne sviđa ali svaki zadatak je stepenica bliže onome čime se želite baviti nakon završenog fakulteta.

Kofein nije prijatelj, ali zato dobra organizacija jeste

Iako vam se kafa čini kao najbolja opcija za razbuditi se, velike doze crnog napitka mogu utjecati na nervozu, razdražljivost te će vam vrlo vjerojatno smanjiti moć koncentracije. Priprema za ispit je dovoljno stresna i nema potrebe da dodatno pogoršavate stanje. Radije odaberite zeleni čaj u kojem također ima kofeina i pijte dovoljne količine vode, to je bolji način za budnost.

Od velike pomoći i zdrave hrane za mozak je grožđe, a ako nije sezona, uzmite tamnu čokoladu jer to su šećeri koji će mu pomoći da bolje radi. Pokušajte se bolje organizirati kako bi noći trošili na spavanje i odmor,  tako ćete sigurno bolje funkcionirati preko dana. Nema te kafe, čaja ili hrane koja će vam pomoći kao dobar san. Dobar raspored učenja i organizacija će vam pomoći da se smirite, izbjegnete stres i fokusirate na učenje.

Razmišljajte pozitivno

Pozitivno razmišljanje je ključ svega te otvara vrata mnogim životnim situacijama. Pokušajte vizualizirati situaciju u kojoj je većina vas prošla na ispitu u prvom roku, sretni jer je sve gotovo. Takav način razmišljanja će vas ohrabriti i motivirati, za razliku od konstantne brige i razmišljanja o crnom scenariju u glavi koji vas samo može baciti u očaj i izazvati paniku. Ne stvarajte sebi dodatan pritisak, ispiti su sami po sebi dovoljni.

Ponavljanje je majka znanja, a ako imate nekoga sa kim se možete pripremiti za ispit, to bi bilo idealno. Prođite zajedno najbitnije dijelove gradiva, a zatim prepričajte sve što ste naučili. Tako ćete pokriti rupe u znanju i lakše zapamtiti ono što vam nedostaje od gradiva i dobiti potrebne informacije.

Ako je do ispita ostala samo jedna noć, nemojte ponavljati tu noć pred ispit, zatvorite knjigu, naspavajte se i jutro dčekajte svježi i odmorni kako vam mozak ne bi zablokirao kad vam najviše treba.

LIDER