Portal 072info

Za sve roditelje: Ovo su najčešći mitovi o bebama u koje MORATE prestati vjerovati

Ništa ljepše od saznanja da ćete postati roditelji. Naravno, često vas hvata panika, posebno ako je prvo dijete. Svi vam pričaju šta i kako trebate raditi, pa na kraju dolazite do nedoumica.

Postoje mnogi mitovi u koje svi roditelji vjeruju, ali vi nemojte. U nastavku pogledajte koji su to.

Mit broj 1: Bebe se moraju kupati svaki dan
Svakodnevno kupanje smanjuje vlažnost bebine osjetljive kože što je može učiniti suhom i iritiranom.

Ono što je važno jeste da bebi svakodnevno osvježite pelensko područje, vrat, rukice i noge, a kupati je možete svaki drugi dan ili nekoliko puta tjedno. Ako vašoj bebi toliko prija kupanje, smanjite sapunicu koja joj može isušiti kožu.

Mit broj 2: Bebe trebaju imati stolicu svaki dan
Neki roditelji misle da beba ima problema sa stolicom ako ne kaki svaki dan, ali je to individualno kod bebica u dobi od 2. do 3. mjeseca života.

Neke bebe kake nekoliko puta dnevno a neke nekoliko puta tjedno. Dokle god vaša beba napreduje i normalno jede, nema razloga za brigu.

Mit broj 3: Bebe koje rano prohodaju ili progovore su prirodno nadarene 
Naučne studije nisu dokazale povezanost između talenta i prijevremenog prohodavanja i progovaranja kod djece. Svako dijete ima vlastiti ritam razvoja a talenat ili sklonost prema određenim stvarima u ovom periodu nije naučno dokazana.

Mit broj 4: Ukoliko dodirnete bebinu fontanelu, možete joj oštetiti mozak
Fontanela ili mekana tačka na prednjem dijelu bebine glavice je mekani prostor između kostiju glave koja pulsira. Ona često djeluje zastrašujuće ali ona se postepeno smanjuje i zatvara a bebin mozak je dobro zaštićen.

Podijelite članak