ubistvo ilustracija hronika pistolj
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Svjedok Samed Aljović jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu ispričao da mu je Edvin Avdić, koji je optužen za ubistvo Sumejje Dedović (25) iz Goražda, tokom boravka u zatvoru ispričao nekoliko verzija kako je ta djevojka izgubila život. Na to je advokat Kadrija Kolić istakao da se radi o nezakonitom dokazu. Pored Aljovića, svjedočili su Sumejjina prijateljica Armina Hasović i Semir Demirović, prijatelj optuženog.

Prikrivanje tragova

Prema jednoj verziji koju je optuženi ispričao Aljoviću, Avdić je pištolj očistio od svojih otisaka prstiju, doveo Sumejju u svoje vozilo, dao joj oružje i rekao: “Ubij se sama, da te ja ne ubijam”. Prema drugoj verziji, priznao je da ju je on ubio, sakrio pištolj u gepek vozila i bacio ključeve. Potom je progutao čahuru 9 milimetara, da bi prikrio tragove, došao u kafanu Kod amidže, odakle su on i Dedovićeva nedugo prije toga izašli, i rekao da je neko pucao u Sumejju. Nakon što su ključevi nađeni, Avdić se pohvalio Aljoviću da je futrolu pištolja, dok je imao lisice na rukama, sakrio u policijskom autu, između sjedišta i naslona.

Turbulentna veza

Svjedok Aljović je kazao da mu je Avdić, tokom njihovog boravka u zatvoru, nudio 9.000 KM da ubije tri osobe u Sokolović-Koloniji, Osjeku i u Kasindolskoj ulici. Nakon što se posvađao s Avdićem, Aljović se pisano obratio Tužilaštvu i sve ovo ispričao.
Svjedokinja Armina Hasović je navela da je optuženi imao suprugu, ali da je istovremeno bio i u turbulentnoj vezi sa Sumejjom. Ispričala je detalj iz decembra 2018. kad joj je Dedovićeva došla u stan, a za njom je došao i ljubomorni Avdić, koji je pretukao Sumejju i razvalio inventar u stanu. Suđenje se nastavlja 19. aprila saslušanjem vještaka. D. P.