Za ulazak u Austriju od petka obavezan negativan PCR test

austrija kontrola
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Za ulazak u Austriju osoba koje su boravile u takozvanim rizičnim zemljama, u koje spadaju sve države Zapadnog Balkana, bit će uveden obavezan negativan PCR test, najavljeno je danas poslije podne na konferenciji za štampu austrijske vlade, prenosi Tanjug.

Kancelar Sebastian Kurz najavio je od petka strožije kontrole na granicama Austrije, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regija samo uz negativan PCR test.

“Mjere koje preduzimamo imaju za cilj sprječavanje daljeg širenja korona virusa. Kada pogledamo aktuelne klastere onda vidimo da imamo problem s uvozom virusa, prije svega sa Zapadnog Balkana“, objasnio je on na konferenciji za štampu.

Kurz je kazao da je Austrija iscrpjela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obavezna samoizolacije prilikom povratka iz takvih dijelova svijeta.

ČITAJ JOŠ:  Vlada preporučuje tuširanje, ne kupanje

“Međutim, i dalje imamo previše uveženih slučajeva. Zbog toga će biti potreban negativan PCR test za ulazak u Austriju, a i kontrolisat ćemo strožije poštovanje mjere karantina“, podvukao je on.

PCR testovi iz certificiranih laboratorija

Što se PCR testova tiče, kaže da će biti prihvaćeni samo oni iz certifikovanih laboratorija.

“Odustanite od putovanja ovog ljeta na Zapadni Balkan. Razumijem povezanost i bliskost sa tom regijom. I meni je ta regija veoma bliska srcu“, dodao je Kurz.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer kazao je da će se preduzeti mjere za sprječavanje drugog vala.

ČITAJ JOŠ:  Nova pravila za ulazak u Austriju iz zemalja Balkana, prijete kazne i do 1.450 eura

“Zapadni Balkan važi za rizičnu regiju. Bit će moguć ulazak u Austriju, za građane koji se vraćaju iz te regije, a koji imaju boravak u Austriji, samo uz negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati, a mjera karantina ostaje i dalje na snazi“, objasnio je on.

Nehammer je detaljnije razjasnio da državljani Austrije u zemlju iz rizičnih regija mogu ući uz mjeru karantina, sa obavezom testiranja u roku od 48 sati, a strani državljani sa boravkom samo sa negativnim PCR testom.

Strožije kontrole na granicama

Najavio je strožije kontrole na granicama, dodajući da se već sada, u saradnji sa zdravstvenim vlastima, na granicama sprovodi 95.000 kontrola dnevno.

Ukazao je da će se intenzivne kontrole voditi i u unutrašnjosti, i da će kontrole biti sprovedene i na granicama prema Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj.

ČITAJ JOŠ:  Danas u 16 sati ističe rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2022.

On je, najavivši strožije kontrole poštovanja karantina, rekao da je policija do sada izvršila 56.000 kontrola poštovanja mjere samoizolacije, i da je morala u 260 slučaja da kazni kršenje.

S tim u vezi je rekao da su kazne veoma skupe.

“Ako prekršite mjeru karantina, a niste zaraženi možete dobiti novčanu kaznu u visini do 1.400 eura, a ako ste zaraženi onda se radi o krivičnom prekršaju koji se prijavljuje tužilaštvu”, kazao je Nehammer.

Na pitanje da li je planirano uvođenje nanogice, Nehammer je kazao da to nije planirano za osobe u karantinu, već samo pooštrena kontrola.

Al Jazeera

GODISNJICA
MARKETING