Za upotrebu pirotehničkih sredstava kazne od 200 do 700 KM

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

UNDP BiH u saradnji sa koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH i policijskim agencijama realizira kampanju koja ima za cilj skrenuti pažnju na opasnosti koje može izazvati korištenje naoružanja i promovirati odgovorno vlasništvo nad oružjem. 

about:blank?unblockia=true

Dio kampanje u okviru projekta “Pillar” je i MUP BPK Goražde, koji je uoči božićnih i novogodišnjih praznika organizirao akciju kako bi građane upozorio na opasnosti od nezakonite upotrebe naoružanja, ali i pirotehničkih sredstava. Policijski službenici su na štandu ispred zgrade MUP-a dijelili letke s porukama: “Pucanj nije muzika, vatreno oružje nije muzički instrument!” i “Oružje ne štiti, oružje ubija”. Ovu akciju prati i pojačan rad policije i inspekcijskih organa na suzbijanju nelegalne prodaje i zloupotrebe pirotehničkih sredstava.

– Upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva je zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira u iznosu od 200 do 700 KM. U slučaju pronalaska pirotehničkih sredstava kod maloljetnika odgovorni su roditelji. Cilj naših aktivnosti je da građani provedu praznike dostojanstveno, u miru i sreći, uz napomenu da uz slavlje ide sve osim oružja i pirotehničkih sredstava – saopćeno je iz MUP-a BPK Goražde.

Avaz