Portal 072info

Za upravljanje otpadom 650.000 maraka

Korisnici sredstava Fonda za zaštitu okoliša iz Zeničko-dobojskog kantona, čiji su projekti odabrani u proceduri provođenja javnog poziva za realizaciju onih iz oblasti zaštite okoliša za 2017, a koji se odnose na oblast upravljanja otpadom, potpisali su u srijedu ugovore u Zenici.

Radi se o 14 projekata, ukupno vrijednih 650.000 KM, koje je odabrala Vlada ZDK-a, a čiji su nosioci: Regionalna deponija Mošćanica Zenica, JKP Vis d.o.o. Doboj-Jug, JP Rad d.d. Tešanj, JKP Radnik d.o.o. Zavidovići, JKP Visoko d.o.o, JP Komunalno d.o.o. Žepče, JP Vodokom d.o.o. Kakanj, JKP Vareš d.o.o, Alba Zenica d.o.o, Grad Zenica i općine Maglaj, Breza, Zavidovići i Usora.

– Ugovore su potpisali aplikanti koji su izabrani po LOT-u 1 koji je Ministarstvo objavilo za projekte zbrinjavanja otpada na području ZDK-a. Radi se o 650.000 KM koje su predviđene namjenski za ovo. Iznosi se kreću od 30 do 80 hiljada maraka. Federalno Ministarstvo okoliša i turizma je još 2012. godine izdalo nalog lokalnim deponijama i općinama koje raspolažu i upravljaju njima, u kojem se kaže da ih moraju zatvoriti i da se trebaju orijentisati na regionalni koncept zbrinjavanja otpada, u smislu da se sav komunalni otpad dovozi ili na RD Mošćanica u Zenici ili na regionalne deponije u drugim kantonima koje su bliže nekim općinama, kazao je Fahrudin Brkić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline ZDK-a.

Munib Zaimović, načelnik Općine Breza, objasnio je da će dobijena sredstva, uz saglasnost resornog ministarstva, u ovom mjestu biti utrošena na nabavku kamiona za odvoz smeća. Džafer Dautbegović, menadžer za kvalitet preduzeća ALBA Zenica, istakao je da će nastaviti projekat postavljanja novih podzemnih kontejnera za smeće u Zenici.

Oslobodjenje.ba

Podijelite članak