Za vrijeme ramazana u Turskoj se očekuje pooštravanje epidemioloških mjera

Broj zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou u Turskoj prelazi 50.000 te se shodno tome očekuje da će vlada ove države naložiti pooštravanje mjera za vrijeme ramazana.

Kako je vlada pojasnila, razmišlja se o uvođenju djelimičnog, ali ne potpunog lockdowna što bi, između ostalog, podrazumijevalo ograničenje međugradskog saobraćaja, ograničavanje kretanja osoba mlađih od 20 i starijih od 65 godina, zatvaranje sportskih i zabavnih objekata kao i ograničenje rada restorana koji će moći raditi samo isporuku i dostavu tokom ramazana, kao i nastavak policijskog sata od 21:00 do 5:00 sati ujutro.

Ankara je za veliki broj zaraženih okrivila preveliku opuštenost građana i nepoštivanje propisa. Vlada je 29. marta najavila blokade tokom vikenda i zatvaranje restorana u vrijeme mjeseca ramazana, koji počinje sutra.

Međutim, iako su te mjere na snazi od 29. marta, vladin zvaničnik je naglasio da one nisu dale efekta te da se zbog toga razmatra pooštravanje mjera pogotovo tokom mubarek mjeseca. Istakao je i to da će se konačna odluka donijeti sutra nakon sastanka vlade.

“Čini se da ne postoji drugo rješenje osim poduzimanja mnogo oštrijih mjera. Plan je smanjiti broj zaraženih pogotovo prije nego počne turistička sezona, jer ukoliko bi se nastavio trenutni trend od više od 50.000 zaraženih, to bi moglo imati izuzetno negativan utjecaj na turizam”, dodao je.

Prošle godine pandemija je smanjila prihode turizma u Turskoj za 12 milijardi dolara.

Od januara dosad u Turskoj je vakcinisano 18,7 miliona ljudi (od ukupno 84 miliona stanovnika), od čega je 11 miliona primilo jednu dozu vakcine, piše Al Arabiya.

Prethodni članakRasturao drogu, pucao na policiju, prijetio taksisti – dobio 12 godina robije
Sljedeći članakPrirodni lijek protiv glavobolje