Za zamjenu kasa veći trgovački centri će potrošiti i nekoliko stotina hiljada maraka

D29DAED7 3F36 402C 932C 5BE66B204B42
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa, koji je donijelo Ministarstvo finansija FBiH na čelu sa Jelkom Milićević, za poslodavce znači da će u naredne tri godine morati promijeniti sve fiskalne uređaje. Udar je ovo na sve grane privrede, a posebno na trgovce koji će u svojim prodavnicama morati mijenjati i veći broj kasa.

S obzirom na to da je cijena jednog fiskalnog uređaja, kako nam je kazao direktor firme Penny plus Almedin Kadrić, skoro hiljadu KM, bez PDV-a, troškovi koje će imati u narednom periodu nisu zanemarivi.

ČITAJ JOŠ:  Mirnes Kovač reagirao na pisanje Stava: Savjet svim Bošnjacima koji drže do sebe da čuvaju do svog dostojanstva

“Troškovi firmi će zavisiti od veličine firme, broja kasa i broja registrovanih veleprodajnih mjesta. U našem slučaju troškovi će iznositi oko 50.000 KM bez PDV-a. Ukoliko je Porezna uprava spremna da prihvati svaki odštampani račun na kasi u Federaciji BiH, mi preporučujemo da se Pravilnik stavi van snage te da se omogući digitalizacija fiskalnog sistema zato što postoje nove tehnologije koje su dostupne, finansijski prihvatljivije i efikasnije od trenutnih. Vrijeme je da se okrenemo digitalizaciji, novim tehnologijama i da koristimo mogućnosti koje nam nude”, istakao je Kadrić.

ČITAJ JOŠ:  Muškarac drži taoca u automehaničarskoj radnji, stavio mu nož pod grlo

Iako je ovaj Pravilnik nametnuo bespotrebne dodatne troškove privrednicima, iz kompanije Bingo su nam kazali kako oni sebi mogu priuštiti zamjenu fiskalnih uređaja, ali su istakli i kako je ovo veliki izazov manjim privrednim subjektima koji već imaju velika opterećenja u poslovanju, a ovime će biti izloženi dodatnom neplaniranom trošku.

“Bingo trenutno ima 778 kasa u Federaciji BiH. S obzirom na to da je cijena jednog uređaja oko 900 KM bez PDV-a, to će nam uzrokovati neplanirani trošak više od 700.000 KM”, kazali su iz Binga.

ČITAJ JOŠ:  Uskoro odobrenje nove vakcine protiv korone za koju kažu da ima čak 94,5 posto efikasnosti

Kao što je poznato, Vlada Kantona Sarajevo je već zatražila od federalne ministrice finansija Jelke Miličević da stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH prema kojem privrednici u ovom entitetu moraju kupiti nove kase.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja 2020.godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja što znači da će, ukoliko ministricin Pravilnik ostane na snazi, privrednici u FBiH dati 60 miliona KM na zamjenu uređaja.

GODISNJICA
MARKETING