Zabilježen pad broja žena kandidatkinja za najveću funkciju na lokalnom nivou

Na proteklim lokalnim izborima u BiH izabrano je ukupno šest žena za načelnice općina, ali je došlo do pada broja žena koje su se kandidovale za najvišu lokalnu funkciju, izjavila je za Fenu Nerina Čevra, direktorica Westminster fondacije za demokratiju u BiH.

Westminster fondacija je pred lokalne izbore bila aktivna na promociji žena kandidata, a između ostalog organizirala je i potpisivanje dokumenta “Partnerstvo za jednakost – Deklaracija za fer plej izbore 2016.”

Čevra dalje navodi da su ovi izbori su imali 13 kandidatkinja ili 33,3 posto manje žena koje su se kandidovale za najvišu lokalnu funkciju nego 2012. godine. Tada su se žene kandidovale u 30 od 140 općina i gradova, dok su na ovim izborima izašle samo na 24, što predstavlja pad sa 21,4 na 17 posto.

– I ovi izbori su završeni. Kako mi čini kao u svim sferama političkog života u BiH, na kraju, kad se slegla prašina, sve opet liči na status quo – kazala je ona.

Naglašava da još uvijek nemamo sveukupnu analizu da bismo mogli vidjeti kolika je izlaznost žena na primjer bila, ili koje kandidatkinje će ući u vijeća/odbore kao pripadnici određene stranke, kako će ta grupa biti izabrana, i da li oni koji uđu ulaze radi zasluženih glasova, ili su, na primjer, njihove kolegice koje su se borile za glasove bile zamoljene da svoje glasače uputi drugom, za stranku poželjnjijem kandidatu.

Po preliminarnim analizama, ako uzmemo samo izbore za najveću izvršnu funkciju, načelnicu ili gradonačelnicu, od 418 kandidata, njih svega 26 su bile žene. Od njih, BiH je dobila šest načelnica.

– U manjem entitetu za 58 općinskih načelnika/ca, i šest gradonačelnika/ca kandidovalo se ukupno 209 osoba, od njih devet žena. Pet od njih su po zadnjim informacijama dobile žene. Zakon o ravnopravnoti spolova ne obavezuje kvotu od 40 posto manje zastupljenog spola za ovu funkciju, i tu se može vidjeti najveći disbalans između spolova, što je pokazatelj učinka zakonskih mjera za osiguranje ravnopravnosti. Četiri načelnice su ponovile mandate, pokazujući svoj doprinos općinama koje vode. Divna Aničić iz Mrkonjić Grada, Amra Babić iz Visokog, Milka Ivanović u Istočnom Drvaru i Mileva Komlenović iz Kalinovika su uspjele potvrditi svoju vrijednost glasačima njihove općine i na ovim izborima. U Jezeru, jednoj od najmanjih općina BiH, Snežana Ružičić je nova načelnica, dok će Mila Petković obnašati tu funkciju u općini Novo Goražde – navodi Čevra.

Četiri načelnice u općinama u RS-u dolaze iz SNSD-a, a Istočni Drvar će voditi članica Zavičajnih socijaldemokrata – Mile Marčeta.

– Jedina načelnica u Federaciji BiH je na ovim izborima izašla iz svoje prijašnje stranke SDA, i nastupila kao nezavisna kandidatkinja, dodatno dokazujući svoju ličnu vrijednost u njenoj lokalnoj zajednici – kaže Čevra.

Na kraju ističe da je rodna ravnopravnost dug proces i ne možemo očekivati revolucionarne rezultate.

– Ali, ono što moramo da zahtijevamo je da ne idemo unazad. Nažalost, ovi izbori, ako su ikakav pokazatelj situacije, također pokazuju potrebu za organiziranim, koordiniranim radom svih uključenih aktera, a pogotovo političkih stranaka, da se ovaj opasan trend zaustavi. Osim što gubimo kompetentne državnice, također ćemo otežati put BiH prema EU, koji, između ostalog, zahtijeva usvajanje i primjenu svih standarda evropskog zakonodavstva, uključujući i obaveze za ostvarivanje rodne ravnopravnosti u političkom životu BiH – zaključila je Čevra.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE