Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u junu u poređenju sa majem ove godine bilježi pad za 5,5 posto, a u poređenju sa junom prošle godine, kalendarski prilagođena, pad za 7,6 posto.

Industrijska proizvodnja u periodu januar-juni ove godine u odnosu na isti period lani pala je za 4,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U većini grana zabilježen pad

U prvom polugodištu ove godine u odnosu na isti period lani, pad u rudarstvu i vađenju kamena iznosio je 8,8 posto, a u prerađivačkoj industriji pet posto. U većini grana prerađivačke industrije zabilježen je pad, pa je tako u proizvodnji prehrambenih proizvoda iznosio 4,2 posto, kože i srodnih proizvoda 15,9 posto, tekstila 37,5 posto, te baznih metala 26,3 posto.

Rast u proizvodnji farmaceutskih proizvoda

Rast je registrovan u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka 10,8 posto, proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica 22,1 posto, proizvodnji namještaja od 0,7 posto.

U proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom za šest mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom lani zabilježen je pad 0,9 posto.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE