s 18
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Iz Njemačke su stigle vijesti o prvim slučajevima afričke svinjske kuge na svinjogojskim farmama. Njemačko ministarstvo poljoprivrede objavilo je da će nastaviti s izvozom svinjetine iz regija u kojima bolest nije registrovana.

Naučni institut “Friedrich-Loeffler” potvrdio je da je na dvije farme u saveznoj zemlji Brandenburg zabilježena pojava afričke svinjske kuge.

Bolest došla iz Poljske

Bolest je utvrđena na “organskoj” farmi s 200 životinja i na maloj farmi sa samo dvije svinje, saopćilo je ministarstvo zdravstva Brandenburga. Sve su životinje usmrćene.

Afrička svinjska kuga do sada je u Njemačkoj zabilježena samo kod divljih životinja, ukupno 1.277 slučajeva u populaciji divljih svinja na području Brandenburga, blizu granice s Poljskom, gdje se bolest proširila.

– Gotovo godinu dana borimo se protiv ogromnog pritiska koji stvara bolest u Poljskoj – rekla je ministrica zdravstva Brandenburga Ursula Nonemaher (Nonnemacher).

Duž granice s Poljskom podignuta je ograda kako bi se spriječio ulazak divljih svinja u Njemačku i uspostavljeno je šest zona za pojačani lov na divlje svinje, rekla je ona.

– Žao mi je zbog prvih slučajeva zaraze u uzgoju svinja, ali ta se mogućnost, nažalost, nije mogla u potpunosti isključiti – dodala je.

Kina zabranila uvoz svinjetine iz Njemačke

Kina i drugi kupci zabranili su uvoz svinjetine iz Njemačke u septembru prošle godine, nakon što je potvrđen prvi slučaj kod divljih životinja. Zabrane su još na snazi.

Zabrane uvoza dovele su do promjena u trgovini, pa su proizvođači iz EU, uključujući Španiju, povećali svoj izvoz u Aziju, a Njemačka je povećala prodaju unutar EU.

Ministarstvo poljoprivrede saopćilo je da će Njemačka, prema konceptu regionalizacije, nastaviti izvoziti svinjsko meso u ostale zemlje EU.

Koncept regionalizacije podrazumijeva obustavu uvoza iz regije u kojoj je bolest utvrđena, ali ne i opću zabranu prodaje.